• Посилання скопійовано

Питання про мобілізацію жінок на сьогодні не постає, – Міноборони

За словами Ганни Маляр, мобілізація в Україні відбувається за відповідним Указом Президента. При цьому питання про мобілізацію жінок у країні зараз не постає

Питання про мобілізацію жінок на сьогодні не постає, – Міноборони

Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що мобілізація в Україні відбувається згідно з відповідним указом президента. При цьому питання про мобілізацію жінок у країні зараз не стоїть, повідомляє Діло.

Ми продовжуємо воювати з окупантом на інформаційному фронті, надаючи виключно перевірену інформацію та аналітику.
Війна позбавила нас можливості заробляти, просимо Вашої підтримки.

Про це Маляр повідомила 14 червня в ефірі телемарафону.

Вона зазначила, що в указі президента про мобілізацію прописано планову кількість людей, яких потрібно мобілізувати.

"Є певна цифра, яку встановлює президент для головнокомандувача, скільки потрібно мобілізувати громадян. Звідки вона береться? Вона розраховується генеральним штабом і головнокомандувачем за їхніми оборонними задумами і планами, скільки потрібно людей, щоб здійснювати ці задуми", - резюмувала представниця міноборони.

Вона зазначила, що зараз мобілізація йде згідно з планом, проте спрогнозувати точну кількість мобілізованих складно, бо це залежить від ситуації на фронті.

Нагадаємо, ще до повномасштабного вторгнення РФ Міноборони заявило про розширення переліку професій для постановки жінок на військовий облік. До цього списку таких професій входять фотографи, оператори, журналісти, перекладачі, піарники, муляри, теслярі, столяри, метеорологи, акушери, бібліотекарі та багато інших.

При цьому важливо зазначити, що законодавство не передбачає обов'язковий призов жінок під час мобілізації. Жінки можуть бути мобілізовані лише добровільно.

Крім того, за словами Маляр, "свідомість громадян є дуже високою, тому мобілізація проходить успішно".

 

Від редакції: З 1 жовтня 2022 року всі жінки за новим переліком мають стати на облік у військкоматах. 

Новий перелік діє з 1 квітня та містить лише 14 професій (бухгалтери у ньому є), за старим переліком їх було 35.

Наказ №35 містить два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Його можна переглянути тут. Перелік налічує 14 професій. За старим – їх було 35. Бухгалтери в ньому є!
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Його можна переглянути тут. Цей перелік налічує 76 споріднених спеціальностей. Серед них так і залишили облікові спеціальності.

***

Джерело: Діло

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»