• Посилання скопійовано

Чи повинні страховики виплачувати за пошкоджене під час війни майно?

Наразі, якщо майно не було застраховане через воєнні ризики, то шкода, завдана йому в результаті воєнних дій, не визнається страховим випадком

Чи повинні страховики виплачувати за пошкоджене під час війни майно?

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповідає наступне.

Війна негативно вплинула на ринок страхування, однак він продовжує працювати. Мета регулятора і під час війни незмінна – ринок страхування має бути прозорим, а його гравці – платоспроможними.

Про це розповів Sergiy Nikolaychuk, заступник Голови Національного банку, під час участі в експертному обговоренні «Ринок страхування під час війни», організованому European Business Association.

Він наголосив, що основні напрями держрегулювання та нагляду за ринком страхування визначені в новому законі «Про страхування».

Водночас НБУ перебуває у постійному діалозі з учасниками ринку і добре розуміє безпрецедентні умови, в яких їм доводиться сьогодні працювати. Тож запровадив низку заходів для пом’якшення впливу війни на страховиків.

Зокрема, регулятор:

  • не застосовує заходи впливу до страховиків за порушення обов'язкових фінансових нормативів, строків подання звітності й подання документів, надання інформації регулятору;
  • продовжив строк для приведення діяльності страховиків у відповідність до вимог нового Положення про ліцензування на період дії воєнного стану.

Серйозним викликом для ринку є страхування воєнних ризиків.

Наразі, якщо майно не було застраховане через воєнні ризики, то шкода, завдана йому в результаті воєнних дій, не визнається страховим випадком і не підпадає під покриття дії договору страхування.

У такому випадку пошкоджене або втрачене майно відновлюватиметься коштом власників. Таким є стандарт галузі, бо український ринок страхування дуже залежний від міжнародних перестраховиків.

Вони є досить консервативними і не завжди готові включати подібні ризики до свого перестрахового покриття.

Як показує міжнародна практика, можливими варіантами вирішення цієї проблеми є залучення держави як гаранта, долучення донорів як цільової допомоги (компенсація частини премії, участь у відшкодуванні збитків) тощо.

Наразі Національний банк опрацьовує різні варіанти для створення відповідного сегменту страхового ринку.

Ще одним викликом під час війни для страховиків є впроваджені регулятором валютні обмеження, необхідні для підтримання стабільності національної валюти.

Ці обмеження ускладнюють можливості перестрахування за кордоном.

Водночас страховикам дозволено здійснювати валютні операції за договорами перестрахування, укладеними з перестраховиками-нерезидентами, щодо перестрахування найкритичніших ризиків, а саме:

  • «ядерних» ризиків на користь іноземних ядерних страхових пулів;
  • ризиків цивільної авіації щодо суден, що продовжують польоти;
  • ризиків, пов’язаних із майном телекомунікаційних мереж та телекомунікаційної інфраструктури на території України;
  • здійснення платежів та виплат за договорами «Зеленої картки» від Моторного (транспортного) бюро України.

Також дозволено здійснення переказу за операціями страхових виплат за договорами страхування осіб, які виїжджають за кордон, на рахунки асистуючих компаній-нерезидентів.

«Наразі Національний банк має знайти баланс між потребами бізнесу та збереженням стабільності на валютному ринку країни. Розуміючи потреби страхового ринку, ми опрацьовуємо можливості розширення переліку виключень з обмежень на купівлю та перерахування валюти на операції з виконання договорів перестрахування щодо інших ризиків», – підсумував Сергій Ніколайчук.

***

Джерело: Рада національної безпеки і оборони України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»