• Посилання скопійовано

Що змінилося у сфері медстрахування під час війни?

У регіонах, де страховик не може організувати або оплатити вартість наданої меддопомоги, застрахований може самостійно звернутися до медзакладу, а потім отримати компенсацію витрачених коштів від страховика

Що змінилося у сфері медстрахування під час війни?

Добровільне медичне страхування – поширена послуга в Україні. Цей вид страхування гарантує надання швидкої медичної допомоги, коли вона необхідна. Зазначає НБУ в Телеграм.

 

Що змінилося у сфері медстрахування під час війни?

Під час війни страховики за діючими договорами добровільного медичного страхування продовжують виконувати зобов'язання перед клієнтами та надавати допомогу в лікуванні.

Водночас у районах активних бойових дій страховики не завжди можуть організувати надання меддопомоги. Саме тому багато страховиків запроваджують можливості надання медичних консультацій у форматі онлайн. Застраховані особи, що перебувають за кордоном, можуть у такий спосіб також отримати консультацію лікаря.

У регіонах, де страховик не може організувати або оплатити вартість наданої медичної допомоги, застрахований може самостійно звернутися до медичного закладу, а потім отримати компенсацію витрачених коштів від страховика. Для цього він має надати підтверджуючі документи про направлення на лікування, призначення лікаря тощо та оплату послуг чи медикаментів.

Національний банк ще 27 лютого 2022 року рекомендував страховикам спростити процедуру врегулювання випадків, що мають ознаки страхових.

Дозволено і рекомендовано використовувати:

  • електронні документи;
  • копії необхідних документів замість оригіналів;
  • інші засоби дистанційного врегулювання страхових випадків.

 

Чого очікувати далі?

Реформування ринку страхування та його наближення до європейських стандартів триває, незважаючи на війну. Багато змін очікується для ринку після введення в дію нового Закону України “Про страхування” (з 1 січня 2024 року).

Зокрема, будуть змінені вимоги до:

  • договорів страхування;
  • реалізації страхових продуктів;
  • розкриття інформації клієнтам про страховий продукт, до самого страховика тощо.

Війна перешкоджає реформуванню системи охорони здоров’я. Так, на сьогодні відкладено залучення страховиків до оплати вартості медичних послуг на вторинному та третинному рівнях надання медичної допомоги.

Щоб зробити медстрахування доступнішим якомога ширшим верствам населення, НБУ спільно з учасниками страхового ринку розробив та у травні направив до Міністерства фінансів та Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики пропозиції змін до Податкового кодексу України.

Національний банк пропонує уточнити визначення договору добровільного медичного страхування для цілей оподаткування. Крім того, пропонується скасувати штрафні санкції за порушення вимог до договорів страхування, включаючи добровільне медичне страхування.

***

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»