• Посилання скопійовано

Які професії будуть затребуваними після перемоги у війні?

На звільнених територіях є підвищений попит на комунальних працівників, водіїв, енергетиків, будівельників різних кваліфікацій. Ці професії будуть затребуваними насамперед

Які професії будуть затребуваними після перемоги у війні?

Служба зайнятості повідомляє, що ГО Центр “Розвиток КСВ” та її напрям Future of Work у партнерстві з Державною службою зайнятості провели опитування щодо галузей та професій, актуальних сьогодні для перекваліфікації та потрібних для відновлення України після перемоги.

До участі в опитуванні, яке проводилося з 13 по 31 жовтня 2022 року, було залучено понад 1000 респондентів віком 14-65 років по всій Україні в рамках програми “Мріємо та діємо”. Жінки склали 72%, а чоловіки 28% серед тих, хто заповнили анкети.

“До введення воєнного стану в Україні проєкт Future of Work допомагав молоді дізнатися про перспективні професії і тенденції майбутнього роботи до 2030 року. Проте війна змусила адаптуватися до нових реалій і переорієнтувати діяльність у напрямі всебічної допомоги державі та співгромадянам. Саме тому одним з ключових напрямів Future of Work сьогодні є дослідження професій в контексті відбудови України та вивчення актуальних напрямів для перекваліфікації.” - Андрій Атрощенко, координатор напряму Future of Work .

За результатами всеукраїнського дослідження, найбільш популярними для перекваліфікації є професії у сферах ІТ, краси та дизайну. 70% всіх опитаних зазначили, що хочуть опанувати нову часткову кваліфікацію або професію на короткочасних курсах. Серед молоді віком 14-35 років цей показник склав навіть 73%. Майже 10% охочих отримати нові знання, бажають це зробити у сфері основ психології та психологічної допомоги. Також близько 5% прагнуть пройти навчання з надання першої медичної допомоги.

Серед респондентів-жінок кожна п'ята (20,8%) готова опанувати нові навички у сфері краси, а саме пройти навчальні курси на перукаря, візажиста, бровіста, майстра манікюру/педикюру, майстра татуювання/пірсингу тощо. На другому за популярністю місці (16,3%) для жінок є професії у сфері ІТ: тестувальниці, веб-розробниці, програмістки, керівниці проєктів. Закривають трійку найбільш популярних кваліфікацій серед жінок навички у сфері дизайну (13%): графічний дизайн, веб-дизайн та 3D-дизайн.

Серед респондентів-чоловіків найбільшим попитом (28%) для перекваліфікації користуються професії для початку нової кар'єри у сфері IT. Другою за популярністю є також робота за комп'ютером, але у сфері дизайну (11,8%). Третє і четверте місце з однаковою кількістю респондентів (по 9,4%) тримають кваліфікації у сферах будівництва та громадського харчування.

За даними Державної служби зайнятості з початку повномасштабного вторгнення статус зареєстрованого безробітного отримали 404 тисячі громадян, зараз продовжують пошук роботи 257 тисяч безробітних. Сьогодні на одне вільне робоче місце претендує 8 безробітних, в той час як на аналогічну дату минулого року - 4 особи. Згідно з результатами опитування готовність опанувати нові для себе кваліфікації та бажання до перенавчання на короткострокових курсах є у 70% українців.

За даними Державної служби зайнятості, спостерігається зменшення попиту на працівників у сферах шоу-бізнесу та відпочинку (фахівець з організації дозвілля, організатор подорожей, екскурсовод, аніматор); ресторанному бізнесі (офіціант, бармен, баріста, кухар); спорту (тренер, інструктор, спортивний лікар); надання індивідуальних послуг (працівник хімчистки, візажист, косметолог, манікюрник, масажист); торгівлі (продавець, консультант, касир); практично відсутній попит в авіаційному транспорті та страховій діяльності.

На звільнених територіях є підвищений попит на комунальних працівників, водіїв, енергетиків, будівельників різних кваліфікацій.

Тому служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за тими, переважно робітничими, професіями, які користуються попитом на ринку праці. Провадиться навчання у закладах освіти або безпосередньо у роботодавців за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. У системі служби зайнятості функціонують 11 центрів професійно-технічної освіти (ЦПТО), які забезпечують професійне навчання дорослого населення за 95 ліцензованими робітничими професіями та близько 300 освітніми програмами підвищення кваліфікації. 

У 2022 році в умовах воєнного стану розроблено 17 нових освітніх програм у ІТ-сфері, таких як: основи розробки вебсайтів, створення  об’єктів та сцен  тривимірної графіки у 3DSMAX, тестування програмного забезпечення, створення додатків в середовищі Unity 3D на С# та інші. Також на замовлення роботодавців розроблено короткостроковий курс, актуальний у даний час: “Оператор безпілотного літального засобу (дрону)” (Полтава, Одеса, Рівне).

Тож, результати проведеного опитування є для Державної служби зайнятості важливим додатковим джерелом інформації та орієнтиром змін на ринку праці. При розробці нових програм братимуться до уваги результати опитування щодо інших сфер професійної реалізації. 

Джерело: Державна служба зайнятості

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»