• Посилання скопійовано

Повернення ВПО до постійного місця проживання або зміна на фактичне місце перебування: що треба врахувати?

У разі неправомірного отримання ВПО допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соцзахисту населення на рахунок Мінсоцполітики

Повернення ВПО до постійного місця проживання або зміна на фактичне місце перебування: що треба врахувати?

До фахівців системи безоплатної правової допомоги Ковельщини звернулася пані Людмила, яка через активні бойові дії зі сторони російської федерації змушена була покинути свою домівку у Запорізькій області та знайшла прихисток на Волині. У зв’язку з сімейними обставинами пані Людмила планує переміститись до іншого регіону, щоб проживати разом з донькою і онуками. Вона повідомила, що отримує допомогу на проживання як внутрішньо переміщена особа у розмірі 2000 гривень, і занепокоєна тим, що у випадку зміни місця проживання, яке зазначене у довідці ВПО, дана виплата буде припинена, оскільки чула, що відтепер фактичне місце перебування внутрішньо переміщеної особи буде перевірятися.

Як саме відбуватиметься перевірка та які дії слід вчинити внутрішньо переміщеній особі при зміні місця проживання, а також у разі добровільного повернення до постійного місця проживання роз’яснює головний юрист сектору Ковельське бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Капітан.

Варто зазначити, що допомога на проживання – це державна грошова допомога, яка виплачується щомісячно в розмірі 2000 гривень на кожну особу та 3000 гривень на особу з інвалідністю та дітей з числа осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території російською федерацією території України, а також території адміністративно-територіальних одиниць, де проводяться бойові дії та що визначені в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому розпорядженням КМУ від 06.03.2022 р. №204.

14 жовтня 2022 року Постановою КМУ №1168 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» запроваджено проведення перевірок внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання/перебування. Це обумовлено тим, що нерідко внутрішньо переміщені особи повертаються до покинутих місць проживання або виїжджають за кордон і не повідомляють про таке своє рішення органи соціального захисту населення, відповідно допомога на проживання цим особам продовжує нараховуватись та виплачуватись, хоча фактично вони вже втратили правову підставу для її отримання. Зважаючи на те, що бюджетні витрати на соціальні потреби мають бути цільовими та контрольованими, проведення відповідних перевірок надасть змогу раціонально використовувати кошти державного бюджету.

 

Хто проводитиме перевірку ВПО за фактичним місцем проживання/перебування?

Перевірки внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем проживання/перебування проводитимуть територіальні органи Національної соціальної сервісної служби України, відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних списків про внутрішньо переміщених осіб, наданих їм Національною соціальною сервісною службою України.

 

Чи всіх ВПО перевірятимуть?

Перевірка внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем проживання/перебування здійснюватиметься вибірково, за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Національної соціальної сервісної служби України.

 

Чи одразу позбавлятимуть допомоги на проживання у випадку відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування?

За результатами проведення перевірки складатиметься відповідний акт за формою, встановленою Національною соціальною сервісною службою України. За відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування посадова особа територіального органу Національної соціальної сервісної служби України робить відповідний запис в акті і залишає внутрішньо переміщеній особі повідомлення про необхідність протягом десяти календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

У разі, якщо внутрішньо переміщена особа протягом десяти календарних днів не прибуде до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

 

Чи доведеться повертати допомогу за місяць, коли було виявлено відсутність ВПО за місцем фактичного проживання/перебування?

Так, у разі неправомірного отримання ВПО допомоги на проживання за певний період, суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення на рахунок Міністерства соціальної політики України, відкритий в органах Казначейства.

 

Який орган та у який строк необхідно повідомити, якщо ВПО бажає змінити місце проживання?

У випадку зміни місця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»