• Посилання скопійовано

Чи можливо оформити довідку про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон?

Якщо особа перебуває за кордоном, то потрібно надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному чи лікуючому лікарю на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Важливо! Надсилайте документи українською мовою

Чи можливо оформити довідку про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон?

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які вимушено перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють екстериторіально і заочно

Тож якщо ви перебуваєте за кордоном, надішліть необхідні медичні документи своєму сімейному або лікуючому лікарю на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Важливо – надсилайте документи українською мовою. 

Далі ваш пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням вас скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Якщо ж ви не можете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі скерування ЛКК закладу охорони здоров’я. 

Експертиза здійснюється за скеруванням ЛКК незалежно від вашого місця реєстрації, проживання чи перебування.

 

Як продовжити дію довідки про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон

Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану, і у вас завершився строк дії довідки про інвалідність?

У разі якщо такий строк завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само подовжується строк дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Якщо вашій дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнилося 18 років, вона має пройти медико-соціальну експертизу на МСЕК, адже критерії інвалідності дітей різняться від критеріїв інвалідності дорослих. 

У такому випадку дитина має пройти обстеження за кордоном, потім потрібно перекласти усі медичні документи українською мовою і надіслати їх сімейному чи лікуючому лікарю до України. Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК надішле документи МСЕК для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»