• Посилання скопійовано

Із 2 лютого українців позбавили можливості купівлі-продажу нерухомості

За інформацією нотаріальної палати, у результаті громадян позбавлено можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження належним їм нерухомим майном

Із 2 лютого українців позбавили можливості купівлі-продажу нерухомості

Нотаріальна палата України звертає увагу, що із 02 лютого 2023 року без попередження на всій території України було припинено взаємний обмін інформаційними відомостями між електронними системами Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав  на нерухоме майно, що призвело до зупинення роботи нотаріусів, а саме вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок.

Внаслідок цього громадян позбавлено можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження належним їм нерухомим майном.

У зв’язку з цим НПУ звернулася до Міністерства юстиції України, Держгеокадастру та ДП «НАІС» із проханням повідомити, з яких причин було  припинено взаємообмін відомостями  між  ДРРП та ДЗК, та коли буде відновлено їхню повноцінну роботу.

Зволікання у цій ситуації призведе до порушення стабільної роботи нотаріату України в частині вчинення нотаріальних дій та державної реєстрації нерухомого майна, а отже, і порушення  прав громадян та бізнесу.

Наразі на розгляді у нотаріусів перебуває велика кількість заяв про державну реєстрацію прав, які не можуть бути опрацьовані, а права зареєстровані, що призводить до порушення строків у сфері державної реєстрації прав та тягне відповідальність, яка не може бути застосована у зв’язку з відсутністю вини нотаріусів.

Окремо звертаємо увагу на необхідність перевірки інформації про те, що з моменту оновлення програмного забезпечення ДРРП 26-27 січня 2023 року відомості про зареєстровані права у ДРРП до ДЗК не надійшли (не відбувся взаємообмін). Якщо таку інформацію буде підтверджено, просимо дати роз’яснення, чи відбудеться взаємообмін такими відомостями автоматично після доопрацювання програмного забезпечення і яким чином буде забезпечено актуальність відомостей реєстрів.

Сподіваємося на розуміння невідкладності вирішення цього питання.

Джерело: Нотаріальна Палата України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»