• Посилання скопійовано

Погашення різниці у тарифах обійдеться державі у майже 7 млрд грн

Фінансовий стан підприємств систем життєзабезпечення розглянули на селекторній нараді під головуванням Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолія Близнюка, що відбулася 13 вересня у Кабінеті Міністрів України

На переконання Анатолія Близнюка, на державному рівні зроблено все, щоб поступово поліпшувати фінансовий стан галузі.

"Незважаючи на те, що ми зараз на тверду "четвірку" готові до зими, є питання, які можуть завадити нормальній роботі. Це фінансовий стан підприємств. Ось у Донецькій області 872 мільйони збитків. Наступна за нею Луганська – 306, Дніпропетровська – 293, а місто Київ – 202. Донецька область має збитків більше, ніж ці три регіони разом. Не ставте собі головним завданням – отримати різницю в тарифах. Працюйте над підвищенням рівня рентабельності підприємств. Я не бачу конкретних дій з поліпшення ситуації", – звернувся до заступників голів облдержадміністрацій Анатолій Близнюк.

За його словами, на погашення різниці у тарифах держава спрямовує 6,9 млрд. грн., було використано 2,2 млрд., а після учорашнього засідання Уряду та звернення голови Мінрегіону до Прем’єр-міністра, Міністерство фінансів провело розрахунки іще на понад 700 млн. грн. Однак іще документів з розрахунків на 1,6 млрд. грн. Мінрегіон чекає від регіонів. Відтак, регіони мають ретельніше переглянути свої розрахунки та структуру заборгованості.

"Попереджаю вас, щоб ви не казали, що немає платежів, бо не пройшла різниця в тарифах. Дивіться і готуйте ці розрахунки самі. Це – ваша зона відповідальності! На державному рівні зроблено все, для того, щоб допомогти регіонам. Держава взяла на себе зобов’язання покривати різницю в тарифах, тому – працюйте з цим питанням!" – наголосив А. Близнюк.

Підприємства житлово-комунального господарства з початку 2012 року отримали збитки більше 3 млрд. гривень. Найбільші збитки отримали підприємства комунальної теплоенергетики – 1,9 млрд. грн. та водопровідно-каналізаційного господарства – 1 млрд. гривень. У розрізі регіонів найбільші збитки отримали підприємства Донецької (872,3 млн. грн.), Луганської (305,9 млн. грн.), Одеської (164,7 млн. грн.) областей та АР Крим (194,2 млн. грн.), найменші – Закарпатської (8,5 млн. грн.), Чернівецької (21,3 млн. грн.) та Сумської (29,2 млн. грн.) областей.

Разом з тим, за даними Держкомстату України, заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги по підприємствах усіх форм власності зменшилась у липні 2012 року порівняно з червнем на 3,6% і станом на 01.08.2012 становила 10,9 млрд. грн., середній термін заборгованості населення за всі послуги склав 3,3 місяця. Зменшення заборгованості відбулося у всіх регіонах України. Упродовж січня-липня 2012 р. населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 23,8 млрд. грн. (103,0% нарахованих за цей період сум). Серед регіонів найвищий рівень оплати за житлово-комунальні послуги спостерігався у Закарпатській, Сумській та Вінницькій областях (114,7–108,7%), найнижчий – у м. Севастополі, Волинській області, Автономній Республіці Крим та м. Києві (96,3-99,9%).

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»