• Посилання скопійовано

Україна впевнено занурюється у кризу

У середу, відкриваючи засідання уряду, Микола Азаров прилюдно відзвітував про зменшення зростання ВВП - до 1,5% за підсумками восьми місяців проти 2,5% за півріччя

При закладеному в бюджеті зростанні на 3,9%. Голова уряду традиційно поремствував на "попередників", винуватих у високих цінах на газ, на кризу в Єврозоні і таки зміг оголосити всі невдачі позитивним результатом. "Попередня оцінка ВВП за цей період (січень-серпень - Ред.) - зростання 1,5%.

Враховуючи комплекс негативних зовнішніх і внутрішніх факторів, рецесію в розвинених європейських країнах і як наслідок згортання товарних ринків і ринків капіталу - це позитивний результат. Я вже не кажу про тиск на економіку надмірно дорогих енергоносіїв та необхідність повертати борги", - розпочав свій виступ Микола Янович.

Варто відзначити, що, не дивлячись на давні побажання Азарова працівникам Держстату "творчого натхнення", ті вже не перший місяць "радують" прем'єра негативною статистикою. "Ситуація несприятлива. Ці негативні тенденції в економіці спостерігаються вже кілька місяців: зменшується зростання ВВП, промисловості, будівництва, сільського господарства. Різко зменшилося і без того незрозуміле зростання внутрішньої торгівлі, зменшилося зростання зовнішньої торгівлі. Тобто - всі основні показники. Чи буде від’ємне зростання ВВП за підсумками року? Гадаю, ні. Але треба розуміти, що навіть 1% (зростання ВВП - Ред.) знаходиться в межах точності розрахунків", - сказав "Коментарям" Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку.

Втім, деякі експерти більш категоричні. "Це те, чого і слід було очікувати ще з початку року. Я вважаю, що за оптимістичним сценарієм зростання ВВП в 2012 році складе 1%, за середньозваженим - 0%, а песимістичний сценарій залежить від потрясінь, які відчувають зовнішні ринки", - сказав "Коментарям", екс-перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський і саркастично запитав, чи не нагадує це все 2008 рік.

Старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський і зовсім передрікає падіння ВВП країни в 2012-му до 2%. За його словами, падіння промислового виробництва в серпні на 4,7%, в порівнянні з серпнем минулого року, є передвісником обвалу ВВП. "Є такий показник, як зростання промисловості. Цей показник дуже сильно пов'язаний зі зростанням ВВП. Навіть в країнах Європи, де промисловість становить не настільки велику частку ВВП, як у нас, показники промвиробництва використовуються як основа для прогнозу ВВП. Адже сфера послуг більш-менш постійна, і основні коливання спостерігаються саме в промисловості. А в промвиробництві ми маємо спад ось уже кілька місяців. Відповідно, це передвісник того що ВВП також покаже спад. Зростання ВВП на 1% - це зовсім оптимістичний сценарій. А песимістичний - падіння на 2%. Якщо, звичайно, все рахувати чесно", - сказав він "Коментарям".

Власне, серед причин падіння економіки країни експерти, так само як і Микола Янович, перш за все, назвали ситуацію на ринках країн - споживачів української продукції. Тим не менш, є, що вписати в заслуги і прем'єр-міністру. "Названа Азаровим цифра, звичайно, дуже відрізняється від того, що закладено в бюджеті - 3,9% зростання ВВП. Це пов'язано як з несприятливими тенденціями в основних споживачів нашої продукції, так і з тим, що ми, будучи не диверсифікованою економікою, дуже слабкою і, я б сказав, полохливою економікою, занадто чутливі до несприятливих тенденцій. У нас маленький внутрішній ринок і не диверсифіковане виробництво. Останні роки показали, що якщо зовні чхають, то у нас одразу запалення легенів. Цього може не бути тільки за умови якихось непередбачених позитивних тенденцій у світовій економіці, чого ніхто не пророкує", - вважає Пасхавер.

"Вплив Євро-2012 був, здебільшого, в тому, що воно "роздувало" бюджет і таким чином "роздувало" ВВП за рахунок будівництва. Зараз ці вкладення припинилися, бо цього штучного зростання немає. При цьому все було б непогано, якби решта економіка розвивалася. А вона, на жаль, не розвивається - і це вже заслуга уряду. Дуже сильний тиск на малий бізнес. Погана ситуація у середньому бізнесі - за рахунок рейдерства, за рахунок того, що неможливо отримати кредити через те ж рейдерство. Умови для ведення бізнесу - погані.

Відповідно, вся інша економіка не зростає", - продовжив Дубровський.

При цьому і Уманський, і Дубровський, схоже, готуються повторити свої минулорічні зимові прогнози, коли не тільки стверджували, що закладені в держбюджеті-2012 показники зростання економіки країни фантастичні, але й додавали, що добре б було вийти на нульову динаміку за підсумками року. Так що при поверненні під купол Ради проекту бюджету на наступний рік показника 4,5% зростання ВВП в ньому вже не буде. "Ця процедура з бюджетом виглядає сумбурною: зареєстрували, відкликали. Мені видається, що така цифра (зростання на 4,5% - Ред.) нереалістична, але і їм, здається, вона видається також, тому вони і влаштували комедію з одноденною реєстрацією і відкликанням", - підсумував Пасхавер.

Простих же українців повинно більше хвилювати питання не розміру ВВП, а як його "намазати на хліб". Ось з цим, схоже, вже в найближчі місяці намічаються проблеми. Принаймні, такий висновок можна зробити виходячи з причин, через які уряд ретельно ховає бюджет, все більше бере в борг і все більше ускладнює фіскальну систему.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»