• Посилання скопійовано

НБУ радить зберігати гроші у гривнях

Заощадження треба зберігати в гривнях, вважає голова ради Нацбанку Ігор Прасолов

“Гривня стабільна і надійна, тому я рекомендую тримати заощадження саме в гривнях”, – сказав Прасолов під час прямої телефонної лінії.

Він нагадаємо, що в даний час в США і єврозоні відбувається масштабна емісія, що призводить до збільшення обсягу доларів і євро в обігу. “А ми не друкуємо грошей, інфляція у нас 0%”, – заявив він.

Прасолов також вважає, що громадяни, які піддалися паніці і придбали долари під час різкого стрибка курсу на початку вересня, виявилися в програші, оскільки гривня швидко повернулася на свої колишні позиції.

Нагадаємо, ставки за гривневими внесками, які зараз досягають 25%, значно перевищують як поточну інфляцію (близько 0%), так і інфляційні прогнози на найближчий рік (5-7%, за словами першого заступника голови Адміністрації президента Ірини Акімової).

Банки змушені підвищувати прибутковість депозитів для залучення більшої кількості клієнтів через відсутність ліквідності (тобто банкам просто не вистачає гривні). Учасники ринку вважають, що така ситуація буде тривати до кінця року.

Середній розмір депозитів в Україні, за даними Незалежної асоціації банків, складає близько 7,6 тис. грн. Всього обсяг депозитів в Україні перевищує 345 млрд грн. Найбільше грошей українці тримають у гривні (182,646 млрд, або 52,9%). Внески у доларах становлять близько 37,6% від загального обсягу, в євро – 8,6%, в рублі – 0,2%.

При цьому третина українців взагалі не має грошових заощаджень, ще третина вважає за краще зберігати гроші вдома, а не в банках.

Джерело: «Українські Новини»

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»