• Посилання скопійовано

Бізнес закликає владу не зупиняти економіку

Критично важливо не допустити другого загальнодержавного локдауну, який лише загострить кризові явища в економіці

Бізнес закликає владу не зупиняти економіку

Спілка Українських Підприємців розповідає наступне. Щотижня Міністерство охорони здоров’я України фіксує антирекорд кількості хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Попри протидію поширенню захворювання з боку держави та профільних відомств, наша країна залишається в топі серед європейських за добовим приростом.

Минулого тижня Уряд продовжив карантин в Україні до кінця року, а також підсилив обмеження щодо проведення масових заходів у всіх карантинних зонах. Однак згідно з прогнозами Київської школи економіки уже з листопада кількість нових заражень в країні може збільшитись до 10 тисяч випадків щодня.

Вже зараз українці масово звертаються в державні та приватні лабораторії, які не можуть задовольнити попит через суттєвий приріст хворих. Медична система не витримує навантаження – у закладах не вистачає медичного обладнання та місця для пацієнтів з коронавірусом, а людей розміщують просто у коридорах лікарень. 

При цьому, станом на початок жовтня, з державного фонду боротьби з COVID-19 вже витрачено майже половину усієї суми – 30 млрд грн. З них 13,6 млрд грн влада витратила на «велике будівництво». Розбудова інфраструктури в країні беззаперечно є одним із економічних пріоритетів, однак воно не має вирішуватися за рахунок видатків на подолання пандемії. Суттєві витрати пішли на виплати із безробіття і матеріальну допомогу, доплати до заробітної плати для працівників МВС, МОЗ тощо. Витрачання держбюджету з Фонду боротьби з коронавірусом є також одним із найбільш дискусійних питань у відносинах із МВФ.

В той же час в країні продовжується падіння економіки. Згідно з результатами національного соціологічного дослідження, проведеного Центром міжнародного приватного підприємництва CIPE за взаємодії Спілки українських підприємців, 60% мікровласників оцінили поточний стан справ бізнесу як спад, серед малих та середніх підприємців таких 55% та 42% відповідно. А з початку року до серпня частка «стабільних» підприємств скоротилася вдвічі. В такій ситуації критично важливо не допустити другого загальнодержавного локдауну, який лише загострить кризові явища в економіці. Крім того, лише продовження створення продуктів та послуг з доданою вартістю в країні дозволить зупинити падіння та відновити ріст ВВП.

Попри кризове становище, бізнес продовжує виділяти кошти на підтримку системи охорони здоров’я, ремонтує та закуповує апарати ШВЛ та засоби захисту медиків. Тільки за перші три місяці карантину члени Спілки українських підприємців надали державі допомогу у боротьбі з коронавірусом на суму близько 250 млн грн! 

Крім того, підприємці тестують робітників, забезпечують їх масками та антисептиками, впроваджують дистанційний режим роботи, що призводить до часткового стримання захворюваності людей. Проте, враховуючи динаміку поширення вірусу, навіть таких кроків вже недостатньо.

Як відповідальна бізнес-спільнота, ми закликаємо Президента та Прем’єр-міністра України вжити заходів для зниження ризиків зараження та підвищення рівня доступності засобів індивідуального захисту людей. Обов’язок держави – захищати життя людини. У зв’язку з цим, СУП пропонує на період пандемії:

  1. не допустити повторного введення загальнодержавних жорстких карантинних обмежень, адже тільки за другий квартал поточного року падіння ВВП України склало 11,4%. Новий локдаун може  поставити під удар існування мікро- та малого бізнесу в країні.
  2. на період дії карантину з метою обмеження скупчення людей у громадських місцях, а також економії державних коштів та їх оперативного перенаправлення на потреби у зв’язку з пандемією, для працівників центральних органів виконавчої влади, а також підприємств, установ, організацій державної та комунальної форми власності запровадити гнучкий режим робочого часу, який передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну роботу.
  3. всі кошти з державного фонду боротьби з COVID-19, а також інші виокремлені з держбюджету кошти на боротьбу з пандемією – спрямувати виключно на підвищення рівня захисту медиків, оснащення українських лікарень апаратами штучної вентиляції легень та іншим необхідним обладнанням для лікування хворих на коронавірус;
  4. доручити Міністерству фінансів України видати узагальнюючу податкову консультацію щодо врахування при складанні фінансової звітності (незалежно від галузі діяльності бізнесу) витрат на придбання індивідуального захисту (маски, дезінфікуючі засоби тощо) для працівників та відвідувачів, а також не оподатковувати податком з доходів фізичних осіб безкоштовно наданих працівнику засобів індивідуального захисту;

СУП звертається до влади з проханням підсилити інформаційну роль держави у протидії поширенню коронавірусу, впровадженні надомної роботи та користуванні засобами індивідуального захисту. Гнучкі заходи зі зниження рівня захворюваності, що не перешкоджатимуть економіці повноцінно функціонувати, дозволять Україні швидше впоратися зі світовим викликом.

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»