• Посилання скопійовано

В Уряді підрахували економічні втрати від карантину вихідного дня

Втрати становили менше 0,1% валового внутрішнього продукту

В Уряді підрахували економічні втрати від карантину вихідного дня

«РБК-Україна» розповідає, що впровадження у листопаді 2020 року карантину вихідного дня не матиме суттєвого впливу на підсумки року. За оцінками Мінекономіки втрати становлять 0,04-0,06 в.п. від ВВП у розрахунку за рік.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Як зазначається в огляді, ураховуючи структурні особливості коронакризи, основний удар прийшовся на малі та середні підприємства (МСП), не зачепивши при цьому фінансової системи (як у кризи попередніх років), що дозволило уникнути фінансової дестабілізації та продовжувати безперебійну діяльність банківської сфери.

«Враховуючи, що частка МСП ВЕД, діяльність яких підпадала під дію заборони та жорстких обмежень у загальному обсязі доданої вартості за витратами виробництва є незначною і становить лише 6,2% (у 2019 році), а також пристосованість окремих ВЕД до нових умов ведення бізнесу (онлайн продажі, робота на доставку, zoom конференції та переговори тощо) за підсумком року падіння ВВП очікується в межах прогнозованих тенденцій – 4,8%-5,0% (р/р)», – йдеться в документі.

Водночас окремим негативним чинником впливу до кінця року є низхідна динаміка у сільському господарстві, зокрема рослинництві, в умовах надзвичайно нижчого за минулорічний рекордний обсяг врожаю зернових культур, а також овочів, фруктів та олійних культур (несприятливі умови перезимівлі озимих зернових культур та мінливість погодних умов у окремих регіонах у період вегетації та збору для ін. культур), відзначається в огляді.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»