• Посилання скопійовано

Ділові очікування бізнесу залишаються песимістичними

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників

Ділові очікування бізнесу залишаються песимістичними

Нацбанк розповідає, що в умовах пандемії та карантину бізнес, попри незначне пом’якшення оцінок, і надалі продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі. Так, за грудень 2020 року він становив 45,5 проти 43,4 у листопаді. З березня поточного року очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

Найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла), де очікування визначаються сезонним скороченням економічної активності та звуженням інвестиційного попиту. Так, індекс сектора в грудні становив 39,1 проти 35,0 у листопаді.

Тривало погіршення оцінок підприємств промисловості: секторальний індекс у грудні знизився до 44,6 з 46,1 у листопаді. Промисловці посилили очікування щодо зростання цін на сировину, матеріали та продукцію та очікують зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію. Одночасно дещо поліпшилися оцінки щодо обсягів виготовленої продукції.

Натомість підприємства сфери торгівлі зберігають найліпші серед інших секторів економіки оцінки щодо власних результатів та перспектив діяльності: в грудні секторальний індекс становив 48,5 (46,7 у листопаді). Після скасування карантину вихідного дня респонденти поліпшили очікування щодо збільшення товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг також дещо поліпшили свої оцінки щодо економічних перспектив після скасування карантину вихідного дня: секторальний індекс підвищився до 45,1 з 40,1 у листопаді. Зокрема, респонденти очікують збільшення обсягу наданих послуг, нових замовлень та послуг.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників.

 

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 03 грудня до 23 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 172 підприємства. Серед опитаних підприємств 32,6% – компанії промисловості, 34,3% – сфери послуг, 29,1% – торгівлі, 4,1% – будівництва. 34,9% респондентів – великі підприємства, 23,8% – середні, 41,3% – малі. 39.0% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,9% – здійснюють лише експортні операції, 18,0% – лише імпортні операції, 33,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за грудень 2020 року можна ознайомитися в підрозділі «Щомісячні опитування бізнесу» розділу «Публікації».

Результати наступного опитування (за січень) будуть опубліковані першого робочого дня лютого 2021 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»