• Посилання скопійовано

Змінено порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах війни

Ключовою відмінністю від чинного на сьогодні порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено рамкову угоду

Змінено порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах війни

Міністерство економіки України розповідає, що Кабінет Міністрів України змінив порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану. 

Ці правила встановлені постановою №1275 від 11.11.2022 р. З нею можна ознайомитися тут.

 

Ключовою відмінністю від чинного на сьогодні порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено  рамкову угоду.

Відповідну постанову «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» Уряд ухвалив на засіданні 11 листопада 2022 року.

«Рішення суттєво розширює можливості українських виробників у галузі легкої промисловості брати участь в оборонзамовленні. Відповідно ми досягаємо одразу кілька важливих цілей. По-перше, кошти оборонзамовлення залишатимуться в Україні. По-друге, ми зберігаємо робочі місця, даємо змогу вітчизняному виробнику розвивати та розширювати виробництво. Нарешті, рішення дасть позитивний ефект для економіки в цілому», – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Ухвалена Урядом постанова регламентує здійснення оборонних закупівель для держзамовників у сфері оборони, служб держзамовника тощо. 

Згідно загальної процедури держзамовники здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування видів (процедур) закупівель, визначених Законом України «Про оборонні закупівлі» та «Про публічні закупівлі».

За окремою процедурою «рамкових угод» здійснюються закупівлі товарів, вказаних у додатку постанови: одягу, взуття, спальних мішків для потреб оборони тощо. Такий механізм застосовується на закупівлі цих товарів на суму 200 тис грн. та вище. Так, зокрема, згідно процедурі:

  • Замовник зобов’язаний розмістити оголошення про укладання рамкової угоди в вільному доступі в системі електронних закупівель.
  • До угоди протягом її дії (не більше року), або терміну, встановленого замовником, може приєднатися будь-який виробник, що відповідає критеріям.
  • На першому етапі закупівлі за рамковими угодами замовник визначає відповідність пропозицій постачальника вказаним в оголошенні про закупівлю вимогам.
  • На другому етапі проводиться відбір серед постачальників, що приєдналися до угоди, та укладається контракт на постачання з переможцем (-цями) відбору.

Істотні умови контракту не можуть змінюватися до повного його виконання, окрім в разі змін ціни на товар у зв’язку зі зміною податків та зборів, індексу споживчих цін, курсом валюти, зміни місця поставки товару тощо.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»