• Посилання скопійовано

Уряд не втримав стабільність

У своїй передвиборній риториці "регіонали" вже воліють мовчати про "економічне зростання" і напирають на "економічну стабільність"

Але навіть і стабільність уряд не зумів зберегти хоча б до виборів. І "підводить" чиновників у цьому офіційна статистика.

За даними Держстату, індекс зростання промислової продукції неухильно знижується: за перший квартал він склав 100,9%, за півріччя - 100,4%, за сім місяців - 100,2%. При цьому в червні і липні промвиробництво впало (в порівнянні з тими ж місяцями минулого року) на 1,4% і 0,9%.

Підсумкові дані за сім місяців говорять про спад промвиробництва в 12 з 27 регіонів.

Особливо сильно на загальноукраїнському результаті позначилися спад в Одеській області на 9,2%, в Луганській - на 4,3%, в Донецькій - на 1,8%, а також у Києві на 2,2%. При цьому нафтопереробка впала на 40,4%, металургійне виробництво - на 3,3%, легка промисловість - на 9,1%, деревообробна промисловість - на 3,9%, виробництво автомобілів - на 10,8%, електричних машин і устаткування - на 9%, звичайних машин і устаткування - на 7,8%, лаків та фарб - на 3,6%, гумових виробів - на 9,5%, цегли і черепиці - на 14,9%, скла та скляних виробів - на 9,3%, паперової маси, паперу та картону - на 5,9%, меблів - на 7,1%, хліба і хлібобулочних виробів - на 3,6%, шоколаду, какао і цукерок - на 3,9%.

Ще гірше справи йдуть у будівництві. Індекс обсягу виконаних будівельних робіт за півріччя дорівнював 98,1%, за сім місяців - уже тільки 93,8% (що не завадило в понеділок прем'єр-міністру Миколі Азарову заявити про вихід будівельної галузі на докризовий рівень). Падіння показників в галузі допущено в 18 регіонах, причому в АР Крим воно досягло 32,3%. Ще у трьох регіонах перевалило за 20% (27,5% на Житомирщині, 21,3% на Львівщині та 20,3% на Черкащині), а ще в п'яти перевищило 10% (19% на Херсонщині, 18,3% у Севастополі, 18% у Київській області, 11,9% у Києві та 11,8% на Вінниччині). Причому результати на Львівщині, в Києві і в столичній області (і взагалі в цілому по Україні) до кінця року напевно ще більше погіршаться, оскільки в цьому році вже не буде торішніх обсягів будівельних робіт, які задавала підготовка до Євро-2012.

В останні два роки в Україні стало модно розповідати про зростання товарообігу з основними торговельними сусідами. При цьому, наші чиновники замовчують, що це "торгові партнери" нам стали більше продавати, а не ми їм. Принаймні, згідно з офіційною статистикою, сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами за перше півріччя 2012 року склало мінус $3,86 млрд.

А це в 2,14 рази гірше, ніж за перше півріччя 2011 року (мінус $1,8 млрд.). Причому якщо за перший квартал 2012 року було отримано зовнішньоторговельне сальдо в розмірі мінус $1,18 млрд., то за другий квартал - вже мінус $2,68 млрд., тобто в 2,28 рази гірше. Хоча в другому кварталі значно менше газу довелося витратити на опалення житла та інших споруд. Тобто, незалежно навіть від "катастрофічних цін на газ", торгівля в уряду нашого не заладилася (судячи з танення резервів НБУ, стає актуальною українська приказка про те, що таку торгівлю "пора згортати - нічим здачі вже давати").

Крім того, за підсумками семи місяців на 4,2% впало виробництво сільгосппродукції (хоча за підсумками півріччя сільське господарство показало зростання на 7,4%). Причому в особистих господарствах населення виробництво продукції скоротилося на 1,1%, а сільгосппідприємствах - на 7,4%. Звичайно, зараз рано робити прогнози про врожай (його порахують пізніше), але, принаймні, поголів'я свиней, так само як і поголів'я корів, станом на 1 серпня 2012 року виявилося на 0,9% меншим, ніж роком раніше. Найбільш інтенсивним скороченням поголів'я свиней відзначилися Харківщина (17,9%), Сумщина (16,5%) та Запорізька область (10,2%), поголів'я корів - АР Крим (5,3%) і Кіровоградщина (5,1%).

У свою чергу, харчова промисловість виробила за січень-липень м'яса і м'ясопродуктів на 2,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Не дивно, що ціни реалізації продукції тваринництва при цьому зросли на 19%, споживчі ціни на м'ясо і м'ясопродукти - на 11%.

Помітно піднялися також споживчі ціни на молоко, сир, яйця (у середньому на 5,9%), рибу і рибопродукти (6,9%), хліб (7,4%), макаронні вироби (4,3%) , безалкогольні напої (11,8%), алкогольні напої та тютюнові вироби (в середньому на 8,2%).

Згідно з даними статистики, за цей час квартирна плата, що виросла, стала обходиться українцям дорожче на 11,9%, плата за водопостачання, каналізацію та електроенергію - відповідно на 8,9%, 8,7% і 6,9%. Хоча офіційно ніхто про підвищення тарифів не оголошував. Більше того, на кожному розі уряд запевняє, що "поганий МВФ" ніяк їх не змусить підняти ціни на газ населенню. Адже подорожчає квартплата. Але, бачимо, і "без МВФ" тарифи зростають.

Як дорожчають і амбулаторні послуги (6,3%), ліки і медичні товари (4,6%). Пасажири залізничного транспорту сплачують на 6,3% більше, а автомобільного - на 14,4% більше, ніж роком раніше, так само як і власники особистого автотранспорту тепер платять за бензин і мастильні матеріали на 12% більше.

Правда, загальне зростання споживчих цін на товари та послуги за січень-липень 2012 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, вийшло у розмірі лише 1%, а за цінами на продукти харчування виявилося навіть зниження на 3,3%. Основний внесок у цей результат зробило зниження цін на овочі (включаючи картоплю) на 53,1% і на цукор на 42%.

Ця суха статистика найкраще показує, що стабільність, про яку нам з усіх кутків сьогодні розповідає партія влади, вислизає з рук її уряду. А попереду вибори і зима, які, традиційно, заважають нашим чиновникам покращувати і реформувати країну. Та й картопля в цьому році не так сильно вродила, а, значить, пора змінювати схему підрахунку інфляції.

Юрій Вишневський

Джерело: Коментарі

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»