• Посилання скопійовано

Податок на захоронення відходів планують поступово підвищити

Держенергоефективності презентувало удосконалену Концепцію стимулювання виробництва енергії із сміття в Україні

Податок на захоронення відходів планують поступово підвищити

Як повідомляє «Юрліга», головна мета Концепції – запустити ринок генерації енергії із сміття з урахуванням одночасно енергетичної, екологічної та економічної складових.

Концепція передбачає роздільний збір сміття, ефективну систему збору та вивезення побутових відходів, сприятливі умови для генерації енергії із сміття (гарантії повернення інвестицій і зменшення терміну окупності проекту).

 

Серед найважливіших конкретних завдань:

  1. перетворити захоронення на найменш економічно вигідний варіант поводження з відходами (зокрема, поступово підвищити податок на захоронення відходів);
  2. надати можливість органам місцевого самоврядування укладати довгострокові договори на переробку сміття;
  3. закріпити на законодавчому рівні систему екологічних вимог до підприємств сміттєпереробної галузі, наприклад: попереднє сортування відходів з максимальним відбором вторсировини, обов'язкова 3-ступенева система очистки газів, вимоги ЄС щодо промислових викидів тощо;
  4. встановити чіткі правила тарифоутворення для послуг з енергетичної утилізації відходів;
  5. налагодити систему адміністрування поводження з відходами на муніципальному рівні.

Якщо в Україні використати весь потенціал виробництва електроенергії та тепла із сміття, то можна заміщувати в еквіваленті до 1 млрд м3 газу на рік.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»