• Посилання скопійовано

Про що говорили під час години запитань до Уряду

7 грудня на черговому засіданні ВРУ пройшла година запитань до Уряду

Про що говорили під час години запитань до Уряду

Голова Верховної Ради України повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово Міністру у справах ветеранів Ірині Фріз, яка доповіла про створення Міністерства у справах ветеранів, його структуру, Єдиного реєстру ветеранів, створення якісно нової державної системи соціального захисту ветеранів тощо.

І.Фріз поінформувала про те, що було зроблено після призначення її 15 днів тому Міністром. За її словами, зроблено перші кроки, зокрема, ухвалено відповідну постанову про створення Міністерства на засіданні Уряду, а також розпочато процедуру опрацювання законодавчих змін та розпочалася безпосередня робота над новим Законом про ветеранів та членів їх сімей.

Міністр також повідомила про створення консультативно-дорадчого органу при Міністерстві у справах ветеранів. Раду ветеранів при Міністерстві очолив Володимир Лагута.

І.Фріз презентувала погляд на майбутню діяльність Міністерства та про хід роботи щодо його запуску. Вона розповіла про цілі та завдання, які ставить перед собою Міністерство, зокрема, про створення нової нормативної бази, на якій Міністерство буде працювати у наступні десятиріччя. При цьому вона наголосила на тому, що потрібно створити новий та якісний Закон про ветеранів та членів їх сімей, який має вирішити питання статусу учасників бойових дій для бійців добровольчих батальйонів та нарешті поставити знак рівності між державними гарантіями та потребами ветеранів. «Всі пільги, всі державні гарантії, всі сервіси мають виходити з реальних потреб ветеранів і відповідати вимогам часу», – наголосила І.Фріз.

Також, за словами Міністра, потрібно спростити усіх процедури і створити якісно нову державну систему, яка була б доступною і зрозумілою для ветеранів. «Ветеран не має ходити з кабінету до кабінету, а має вирішувати усі питання у форматі єдиного вікна у Міністерстві у справах ветеранів», – додала вона.

І.Фріз також зазначила, що ще однією метою діяльності новоствореного міністерства стане розвиток системи громадського контролю і окремим напрямком буде широкий план взаємодії безпосередньо з громадськими організаціями. Зокрема, йдеться про запровадження формату, коли державні гроші, які будуть виділятися на це, більше не будуть розподілятися за принципом «гроші до громадської організації ветеранів». Вони будуть виключно розподілятися на конкурсній основі під проекти, які будуть конкурувати між собою за тематиками, які будуть оголошені міністерством у консультаціях з громадською радою та Радою ветеранів.

І.Фріз також поінформувала про напрями діяльності Міністерства: створення стратегії та забезпечення прав ветеранів, надання відповідних державних послуг, проведення роботи щодо реальної кількості ветеранів та створення для їх потреб електронних сервісів. Одним з перших напрямків стане створення Єдиного державного реєстру ветеранів, який впорядкує діяльність міністерства і дасть можливість позбавитися в цій сфері будь-яких корупційних ризиків.

І.Фріз доповіла про структуру Міністерства, яке буде складатися з центрального апарату, науково-дослідного інституту з питань ветеранів та Громадської ради. На всі керівні посади буде відбуватися жорсткий відбір, при цьому перевага буде надаватися ветеранам за принципом «ветеран для ветерана».

Міністр повідомила, що всього у Міністерстві буде 325 працівників, 125 з яких працюватимуть у територіальних органах по 5 чоловік на область, а 200 – у центральному апараті.

І.Фріз також поінформувала про результати діяльності Курсів підготовки ветеранів війни та учасників АТО/ОСС до державної служби. З 500 заяв було відібрано 100 і сто ветеранів отримали знання з державного менеджменту. Вони будуть мати перевагу при проходженні конкурсу на державну службу.

Міністр наголосила, що таким чином ми намагаємося створити орган, який повністю буде відповідати побажанням ветеранської спільноти.

Доповідачка окремо зупинилася на системі «Е-ветеран», яка має бути сучасною, інтерактивною, комфортною єдиною системою обліку та надання послуг ветеранам. Зокрема, планується створити єдиний реєстр, в якому кожний ветеран буде мати власний електронний кабінет. Це надасть можливість кожному з ветеранів отримувати державні послуги та консультації в онлайн-режимі, відстежувати статус розгляду власних документів, безпосередньо комунікувати з представниками міністерства та отримувати необхідну інформацію.

І.Фріз завершуючи, зазначила, що в очолюваному нею Міністерстві «повністю відкриті для співпраці» і закликала всіх ставитися до ветеранів з пошаною, давати їм рівні можливості, відчуття того, що вони потрібні, зробити все, щоб єдиний ветеранський рух мав можливість впливати і захищати свої інтереси.

Прем’єр-міністр та члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання народних депутатів. 

Відповідаючи за запитання депутатів стосовно монетизації субсидій на газ, Володимир Гройсман зазначив: «З 1 січня 2019 року буде проведено три етапи монетизації субсидій з особовими рахунками, з нарахуванням на ці рахунки грошей соціальної підтримки, субсидій для громадян. Хочу підкреслити, що за 27 років незалежності робимо це вперше. У наступному році усі 100% субсидій будуть монетизовані».

Він також наголосив: «В цьому опалювальному сезоні ніяких підвищень ціни на газ не буде, як це було і в минулому опалювальному сезоні».

Прем’єр-міністр висловив стурбованість інформацією, що людям виставляють рахунки із завищеними цінами на газ і нараховують непомірні борги. «Платіть лише за фактично спожитий газ. Платіть не більше 8,55 грн за кубометр газу. Усе інше – то є шахрайство з боку постачальних організацій», – сказав він.

В. Гройсман також повідомив: «Надходить інформація, що сьогодні облгази виходять за межі своїх повноважень. І люди від цього страждають. І ми не маємо права цього допустити». Прем’єр-міністр зазначив, що Кабінет Міністрів буде ініціювати глибинну перевірку НКРЕКП усіх облгазів країни та створить спільну групу у складі: Нацкомісія, Мінрегіон, Міненергетики. 

В.Гройсман також привітав присутніх із Днем місцевого самоврядування, відзначивши необхідність проведення реформи децентралізації та її успішність. Він зазначив: «Перший етап реформи місцевого самоврядування завершено. Другий етап триватиме 600 днів і дасть нам можливість сформувати територіальну основу, щоб всі громади стали сильними. І це потребуватиме, зокрема, і змін до Конституції України». Керівник Уряду закликав депутатів підтримати продовження реформи місцевого самоврядування і ухвалити необхідні закони.

Прем’єр-міністр також відповів на запитання народних депутатів стосовно розвитку інфраструктури, перевірок підприємств, пенсійної реформи, великої і малої приватизації, місцевих виборів, роботи «Укрзалізниці».

У заключному слові Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поінформував про заходи, які вживає Уряд щодо здешевлення ліків для населення.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»