• Посилання скопійовано

ЄС надасть Україні 80 млн євро на боротьбу з коронавірусом

Європейський Союз виділить Україні 80 млн євро на протидію коронавірусу

ЄС надасть Україні 80 млн євро на боротьбу з коронавірусом

Європейський Союз виділить Україні близько 80 млн євро на боротьбу з кризою, яку спричинив коронавірус. Це перший пакет підтримки у рамках комплексу заходів з протидії поширенню коронавірусу на 2020 рік для країн Східного партнерства на загальну суму 140 млн євро. Значна частина з цих коштів призначена для України.

“Ми вживаємо максимум зусиль, щоб зберегти здоров'я громадян під час пандемії коронавірусу, зменшити негативні соціальні та економічні наслідки від запровадження карантину. Медична, соціальна підтримка та допомога малому та середньому бізнесу - наші безумовні пріоритети. Ми вдячні нашим європейським партнерам за суттєву підтримку в ці кризові часи. Ми подолаємо коронавірус і його наслідки. Україна і ЄС, разом”, - коментує рішення ЄС Віце-прем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко.

Пакет допомоги Україні з боку Європейського Союзу буде спрямовано на:

Підтримку системи охорони здоров’я України, у тому числі шляхом фінансової підтримки заходів Всесвітньої організації охорони здоровʼя в  Україні. Із 30 млн євро для всього регіону Східного партнерства пропорційно найбільша частина коштів передбачена для України. Це дасть можливість придбати необхідні медичні засоби та обладнання, а також посилити спроможність системи охорони здоровʼя оперативно реагувати на захворювання. Україна зможе скористатися і новою Ініціативою ЄС з медичної безпеки, спрямованої на посилення готовності епідеміологів і персоналу первинної медичної допомоги. Крім того, ЄС разом з Міністерством охорони здоровʼя України вивчає можливості розбудови спроможності Міністерства для посилення його механізмів управління кризовими ситуаціями.

Підтримку економіки України, зокрема малих і середніх підприємств (МСП) шляхом забезпечення ліквідності, у тому числі через міжнародні фінансові установи. ЄС уже працює з цими інституціями та відповідними фінансовими організаціями з країн-членів у межах ініціативи «Team Europe» над полегшенням, спрощенням і прискоренням доступу до існуючих кредитних ліній, що будуть посилені, й програм підтримки для малого та середнього бізнесу, самозайнятих громадян й інших субʼєктів підприємницької діяльності. Комісія також надасть 500 млн євро гарантій, запланованих у рамках Європейського фонду сталого розвитку, для сприяння забезпеченню ліквідності в країнах-сусідах ЄС, у тому числі за допомогою оборотних коштів, фінансування торгівлі чи мораторію на обслуговування боргів. На  двосторонньому рівні в Україні ми прискорюємо запуск нової програми підтримки МСП (20 млн євро) у межах бюджету ЄС на 2020 рік, яка дасть ще 10 млн євро на  гривневе кредитування малого та середнього бізнесу. Також запроваджується програма підтримки малих фермерських господарств у  розмірі 25 млн євро на додаток до 26 млн євро, виділених у 2019 році.

Підтримку найбільш постраждалих від кризи у співпраці з партнерськими громадськими організаціями. Ми знаходимося на першому етапі залучення принаймні 2 млн євро від регіональних і двосторонніх інструментів для формування пакету швидкої соціальної допомоги у таких сферах як захист осіб, які належать до вразливих груп, перехід до онлайн-освіти, підтримка культурної та креативної індустрій і  продовження культурного життя в Інтернеті, боротьба з дезінформацією та посилення стійкості громад. Ми приділяємо особливу увагу східним регіонам України, де допомога передбачає придбання засобів індивідуального захисту для лікарів і дезінфікуючих засобів, а також підтримку волонтерів, які доставляють їжу та ліки літнім людям.

 

Довідково

Загальне фінансування, залучене на заходи, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу, становить 140 млн євро для країн Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова, Україна), значна частина яких призначена Україні. Подальші заходи у межах бюджету на 2020 рік будуть додані пізніше цього року для гнучкого реагування на появу нових потреб. 

Комісія також може надати допомогу через програму «TAIEX», що є інструментом допомоги у межах інституцій зі схожими функціями. Це дасть змогу використати експертні знання країн-членів ЄС, досвід і приклади належної практики оцінки моделей готовності до реагування у надзвичайних ситуаціях і систем охорони здоровʼя.

Окремо, ЄС готовий передати 500 млн євро до державного бюджету України за  програмою макрофінансової допомоги у вигляді позики з низькими відсотками. Виплата цих коштів залежить від завершення заходів, узгоджених Україною з  представниками Міжнародного валютного фонду.

ЄС разом з його державами-членами є найбільшим донором допомоги у контексті реагування на конфлікт на сході Україні, з моменту початку якого було виділено понад 762,5  млн євро, приблизно половина яких припадає на гуманітарну допомогу.

Загалом підтримка ЄС Україні з 2014 року становить понад 15 млрд євро грантів і  пільгових позик на підтримку програми реформ, а також політичної асоціації й  економічної інтеграції України з ЄС.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»