• Посилання скопійовано

Як продати будинок: особливості оподаткування

ДПСУ роз'яснила, як відповідно до закону продати будинок з господарсько-побутовими спорудами, що перебуває у власності платника податків понад 3 роки і розташований на 3-х земельних ділянках, оформлених різними державними актами

У податковій повідомили, що порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна встановлено ст. 172 ПКУ, де визначено, що дохід, отриманий платником податків від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, яка не перевищує норми безкоштовної передачі, і за умови перебування такого майна у власності платника податків понад 3 роки, не оподатковується.
Умова про перебування такого майна у власності платника податків понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадок. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, які розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком і продаються разом із ним, з метою оподаткування окремо не визначається.
Дохід, отриманий платником податків від продажу протягом одного року понад одного з об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче від оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої уповноваженим органом.
Сума податку визначається і самостійно сплачується через банківські установи до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. При здійсненні операцій з продажу об'єктів нерухомості між фізособами нотаріус засвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору і щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість і суму сплаченого податку.
Отже, у разі якщо житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями перебуває у власності платника податків понад три роки, то дохід, отриманий платником від продажу будинку й однієї ділянки, на якій він розташований, не обкладається податком на доходи фізичних осіб. Продаж інших земельних ділянок, на яких розташований цей будинок, слід розглядати як другий і третій продаж із застосуванням ставки податку 5%.

Джерело: UBR

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»