• Посилання скопійовано

Запропоновано заборонити використання квартир під офіси

Зареєстровано законопроект, яким пропонується обмежити використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням (зокрема, як офісів, готелів) та посилити відповідальність за порушення законодавства у цій сфері

Запропоновано заборонити використання квартир під офіси

3 травня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №6424 "Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку". Його авторами є колекти нардепів - А. Герасимов, Д. Андрієвський, Ю. Левченко, А. Шинькович, О. Кодола.

Законопроектом пропонується внесення змін до:

  •  Житлового кодексу щодо посилення житлових обов’язків громадян;
  • Цивільного кодексу України щодо обмеження можливості використання квартир в багатоквартирних жилих будинках не за призначенням та уточнення можливості їх використання для здійснення господарської діяльності лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстроване в даній квартирі.

Також шляхом внесення відповідних змін до КУпАП посилюється адміністративна відповідальність за нецільове використання квартир у багатоквартирних жилих будинках та визначається підвідомчість розгляду зазначених справ за органами Національної поліції. Протоколи у справах про вказане адміністративні правопорушення, згідно частини другої статті 255 КУпАП, складатимуть уповноважені на те посадові особи органів Національної поліції.

Положення цього Закону, у разі його прийняття:

поширюватимуться виключно на багатоквартирні житлові будинки, кількість поверхів у яких становить 16 і більше;

не поширюватимуться на відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Окрім того, не заборонятиметься використання нежитлових приміщень, розташованих у цокольному, на першому, другому та верхньому (у тому числі мансардному) поверхах багатоквартирного житлового будинку.

Це вже не перша спроба запровадити такі обмеження. Ще наприкінці 2016 року у ВРУ з'явився схожий законопроект. Докладніше про нього ми писали тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»