• Посилання скопійовано

Друкувати в чеку 5% збору до ПФУ під час продажу ювелірних виробів не потрібно

Чи слід програмувати у касовому чеку РРО 5% збору до Пенсійного фонду під час продажу ювелірних виробів?

Відповідно до ст. 2 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №265), розрахунковий документ — документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Статтею 8 Закону №265 визначено, що форма, зміст розрахункових документів, порядок реєстрації та ведення розрахункових книг, книг обліку розрахункових операцій встановлюється ДПА України.

Згідно з пп. 3.2 п. 3 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 1 грудня 2000 р. №614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.02.2001 р. за №105/5296 (далі — Положення №614), касовий чек повинен містити обов’язкові реквізити, зокрема для суб’єктів господарювання, зареєстрованих як платник ПДВ, який надається згідно з Законом про ПДВ; перед номером друкуються великі літери «ПН» та літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару.

Окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери «ПДВ».

Установлені в цьому Положенні вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів. У випадку відсутності хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери призначення документ не є розрахунковим (пп. 2.1 п. 2 Положення №614).

Враховуючи вищезазначене, у фіскальному касовому чеку має бути зазначено окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ у відсотках та загальну суму ПДВ. Водночас роздрукування у фіскальному касовому чеку інформації про стягнення 5% збору на обов’язкове пенсійне страхування законодавством не передбачено.

 

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»