• Посилання скопійовано

Право на призначення пільгової пенсії у сільському господарстві

Чоловік працював агрономом із захисту рослин у сільськогосподарському виробництві. Чи має він право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах?

Згідно з п. 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону про пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, які затверджені Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.
До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсії на пільгових умовах призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом про пенсійне забезпечення.
Відповідно до ст. 13 цього Закону працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Згідно з п. 3 Порядку №383 при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, чинні на період роботи такої особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92 р.
Списками виробництв, цехів, професій, посад, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановами №10, №162, №1173, зокрема розділом ХХХ, підрозділом 2 Списку №2 Постанови №162, було передбачено робітників республіканських, районних (міжрайонних), резервних баз з постачання пестицидів, складів зі зберігання пестицидів районних об’єднань «Сільгоспхімія» і баз постачання хімічної продукції, що безпосередньо зайняті на навантаженні, розвантаженні та складуванні пестицидів: водії навантажувачів, машиністи самохідних навантажувачів; вантажники; комірники; машиністи кранів (кранівники), тельферники; машиністи вантажних машин. Оскільки посаду агронома із захисту рослин вищезазначеними списками не передбачено, то права на призначення пенсії за віком на пільгових умовах чоловік не має.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»