• Посилання скопійовано

Відображення ставки акцизного податку в касовому чеку при здійсненні реалізації пального на АЗС

ДФС у Закарпатській області розглянула питання щодо відображення акцизного податку в розрахункових документах РРО при здійсненні реалізації пального на АЗС

Відображення ставки акцизного податку в касовому чеку при здійсненні реалізації пального на АЗС

ДФС у Закарпатській області у листі від 08.04.2016 р. №642 нагадує, що згідно з п. 2 розділу ІІ Положення №13 для госпсуб’єктів роздрібної торгівлі - реалізаторів підакцизних товарів, які зареєстровані платниками акцизного податку, у касовому чеку окремим рядком повинні зазначатись розмір ставки такого податку та загальна сума  податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами).

На початку рядка повинна друкуватись назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з ПКУ. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Податківці звертають увагу, що у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити:

  • ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;
  • ідентифікатор платіжного пристрою;
  • суму комісійної винагороди (у разі наявності);
  • вид операції;
  • реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;
  • напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;
  • підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи "Касир" та «Держатель ЕПЗ».

Таким чином, на даний час при здійсненні роздрібної реалізації пального на АЗС ставка акцизного податку в касовому чеку протягом звітного кварталу повинна відображатись в гривнях відповідно до офіційного курсу гривні до євро, встановленого НБУ, що діє на 20-тий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і не змінюється до кінця звітного кварталу.

Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року.

За даними НБУ на 20.12.2015 р.: 1є = 25,462988 грн.

Відповідно для I кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнює – 0,042 євро х 25,462988 гривні.

Lля розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у II кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 березня 2016 року (1є = 30,200342 грн). Відповідно ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 30,200342 гривні.

Проте для коректного відображення у касовому чеку ставки та суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, в тому числі пального, податківці рекомендують звернутись до центру сервісного обслуговування, з яким підприємство уклало договір на технічне обслуговування та ремонт РРО.

Нагадуємо, що з 11 березня чинні нові форми фіскальних касових чеків та звіту про використання розрахункових книжок. Докладніше >>>

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»