• Посилання скопійовано

За неоприбуткування "єдинником" отриманої готівки за договором комісії - штраф

ДФС попереджає, що за неоприбуткування в Книзі обліку коштів, одержаних від клієнта за надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, на платника єдиного податку накладається штраф

За неоприбуткування "єдинником" отриманої готівки за договором комісії  - штраф

На цьому наголошує ДФС в Одеській області у листі від 30.12.2016 р. №1740/Ч/15-32-14-06-08. Розглянемо докладніше.

Під час перевірок касової дисципліни податкові органи з'ясовують дотримання порядку ведення операцій із готівкою. Тому, якщо платник ЄП — фізособа отримав готівку у межах посередницьких операцій, йому потрібно відобразити:

1) отриману суму винагороди, яку сплачує комітент за виконання умов договору*;

2) суму готівкових транзитних коштів.

* Або сума винагороди, яка утримується зі суми отриманих коштів за комісійний товар, якщо такий порядок установлено посередницьким договором.

Якщо сума винагороди є складовою доходу платника ЄП відповідно до п. 292.4 ПКУ, то сума транзитних коштів за посередницьким договором під час продажу товару не враховується у доходах платника ЄП. Проте якщо таку суму отримано готівкою, то вона підлягає обліку в підприємця-комісіонера.

Порядок ведення касових операцій установлено Положенням №637. Згідно з п. 2.6 Положення №637, уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. Підприємці касової книги не ведуть — згідно з п. 2.1 Положення №637, вони ведуть облік операцій із готівкою у відповідних книгах обліку.

Отже, для комісіонера — платника ЄП, який не використовує РРО, оприбуткуванням готівки вважається облік готівкових коштів на повну суму фактичних надходжень у Книзі обліку доходів (і витрат), форма якої затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579**. Якщо звернути увагу на порядок ведення цієї Книги, то окремої графи для обліку транзитних коштів, які не належать підприємцю, просто немає. У графах 2 — 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, а кошти, отримані за посередництвом, доходом не вважаються.

Проте за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки за Указом №436 застосовуються санкції у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми. Тому не радимо ігнорувати коментований лист, у якому роз'яснюється, що у разі неоприбуткування транзитних готівкових коштів до підприємця — платника ЄП застосовується штрафна санкція.

** Платники ЄП третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів і витрат, форма якої також затверджена цим наказом.

Але у коментованому листі податківці так і не пояснюють, як відображати транзитні кошти в Книзі обліку. У разі продажу товарів за договором комісії можемо порадити отриману готівку за проданий комісійний товар відобразити у гр. 2 та гр. 3 як суму повернутих коштів. У графі 4 зазначатиметься скоригована сума доходу. Згодом, датою надходження коштів у вигляді винагороди, така сума відобразиться у гр. 2 як дохід підприємця.

Якщо умовами посередницького договору передбачено, що сума винагороди утримується комісіонером самостійно з виручки, то гр. 3 буде відображати суму повернення за мінусом комісійної винагороди. У графі 4 відобразиться сума доходу у вигляді винагороди. До декларації «єдинника» потрапить лише сума винагороди.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»