• Посилання скопійовано

Продаж лотерейних білетів пропонують здійснювати із застосуванням РРО

Мінфін оприлюднив проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Продаж лотерейних білетів пропонують здійснювати із застосуванням РРО

Як відомо, ст. 4 Закону про РРО передбачено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, «при продажу білетів державних лотерей через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів».

Відповідно до Податкового кодексу (з урахуванням змін, внесених Законом №1797) суб’єкти, що здійснюють випуск та проведення лотерей, нараховують на сплачують:

- податок на прибуток від діяльності, яка не пов’язана із випуском та проведенням лотерей, за базовою (основною) ставкою податку (18%).

- податок на дохід від операцій з випуску та проведення лотерей за ставкою:

  • з 01.01.2017 по 31.12.2017 включно - 18 %;
  • з 01.01.2018 по 31.12.2018 включно - 24 %;
  • з 01.01.2019 по 31.12.2019 включно – 26 %;
  • з 01.01.2020  по 31 грудня 2020 включно – 28 %;
  • з 01.01.2021 – 30%.

При цьому, нарахований податок на дохід за ставкою, не є різницею та не зменшує фінансовий результат до оподаткування податком на прибуток, отриманий таким суб’єктом. 

При цьому, Законом №1797 положення ПКУ доповнено визначенням терміну «дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, від операцій з випуску та проведення лотерей» одночасно із ставкою податку на прибуток (18%) сплачують податок на дохід (10% доходу, отриманого від діяльності).

Крім того, організатори лотерей як податкові агенти сплачують податок з виграшу у лотерею (15%) та військовий збір (1,5%).  

Отже, як пояснюють законотворці, проблема, що потребує врегулювання - це необхідність забезпечення адміністрування оподатковуваного доходу організаторів лотерей і оподатковуваного виграшу у лотереях, а також встановлення відповідальності за невідображення розрахункових операцій, пов’язаних із прийняттям ставок та виплатою виграшів.

З метою врегулювання цих питань підготовлено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (завантажити), оприлюднений Мінфіном.

Метою цього законопроекту є забезпечення фіскалізації операцій з прийняття ставок у лотерею та з виплати виграшів у лотерею, а також забезпечення потреб державного бюджету, захист прав і законних інтересів громадян.

Зауваження та пропозиції до законопроекту можна надавати протягом місяця з дня його оприлюднення (тобто до 02.03.2017 р.) на електронну адресу oda@minfin.gov.ua.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»