• Посилання скопійовано

Ксенія Ляпіна: Законопроект №7142, за умови його прийняття, знищить спрощену систему оподаткування

Витрати малого бізнесу на виконання вимог законопроекту №7142 за умови його прийняття, складуть понад 15 млрд грн, що призведе до масового закриття бізнесу, зростання безробіття та соціальної напруги в суспільстві

Ксенія Ляпіна: Законопроект №7142, за умови його прийняття, знищить спрощену систему оподаткування

27 вересня 2017 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (реєстр. №7142). Детально про положення законопроекту читайте тут>>

На думку підприємців, бізнес-об’єднань та асоціацій малого бізнесу, прийняття такого закону знищить спрощену систему оподаткування, існування якої малий бізнес України відстоював роками.

Законопроект робить черговий крок на шляху до повного руйнування спрощеної системи оподаткування, вихолощенню, безпосередньо, самої ідеї, яка закладалася до неї в свій час й полягала в тому, щоби надати можливість дрібним суб’єктам господарювання здійснювати підприємницьку діяльність з найменшими витратами, зокрема, на ведення обліку.

 

Новий формат обліку витрат на підставі первинних документів створює величезну хвилю додаткової роботи, а на обсяг оподаткування ніяк не впливає

 

За підрахунками громадськості лише за перший рік впровадження законопроекту №7142 витрати малого бізнесу на виконання його вимог складуть щонайменше 15 млрд. грн. (розрахунки, підготовлені Всеукраїнською громадською організацією «Союз захисту підприємництва», додаються). Витрати на обов’язкове ведення платниками ЄП «Книги обліку доходів і витрат» щодо витрат складуть від 13,5 млрд. грн.

Тобто новий формат обліку витрат на підставі первинних документів створює величезну хвилю додаткової роботи й  бюрократії, а на обсяг оподаткування ніяк не впливає. Оподаткування таких суб’єктів господарювання залежить від доходів, облік яких і так ведеться.

Різке збільшення фінансового навантаження на суб’єктів малого підприємництва призведе до масового закриття бізнесу, зростання безробіття та соціальної напруги в суспільстві та, як наслідок, до соціально-політичного вибуху.

Окрім того, законопроект № 7142 серед іншого містить положення, якими передбачається встановлення обмежень для фізичних осіб-підприємців, які  здійснюють продаж (реалізацію) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та/або лікарських засобів та/або ювелірних чи побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, а також в залежності від наявної торгової площі. Відповідні положення спрямовані на лобіювання інтересів великого бізнесу та можуть бути інструментом знищення конкуренції з боку суб’єктів господарювання малого бізнесу.

 

Посилення фіскального тиску на малий та мікро-бізнес безпосередньо не призводить до зменшення тіньового сегменту економіки

 

ДРС просить народних депутатів також взяти до уваги позицію Служби під час подальшої роботи над проектом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (реєстр. № 7142), а також те, що за оцінками експертів Інституту соціально-економічної трансформації посилення фіскального тиску на малий та мікро-бізнес безпосередньо не призводить до зменшення тіньового сегменту економіки (згідно з результатами Порівняльного аналізу фіскального ефекту від застосування інструментів ухилення/уникнення оподаткування в Україні).

Розрахунок витрат малого бізнесу на виконання вимог проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (за № 7142), підготовлений Всеукраїнською громадською організацією «Союз захисту підприємництва» за методологічного сприяння ДРС.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»