• Посилання скопійовано

ДФСУ про особливості застосування РРО фізособою-єдинником ІІІ групи

Податківці у своєму листі надали роз'яснення щодо використання РРО платниками єдиного податку ІІІ групи

ДФСУ про особливості застосування РРО фізособою-єдинником ІІІ групи

ДФСУ у своєму листі від 11.12.2017 р. №2918/В/99-99-14-05-01-14/ІПК роз'яснила про використання РРО платниками податку єдиного податку ІІІ групи.

 

Щодо обов'язку застосування РРО,  якщо дохід "єдинника" у ІІІ кварталі склав 1,3 млн грн, а у ІV кварталі - 0,75 млн грн 

У такому разі з 1 жовтня при здійсненні розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) слід застосовувати РРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків. Тобто подальший обсяг отриманого доходу не впливає на порядок застосування РРО. 

 

Щодо відповідальності у разі, якщо РРО не зареєстровано, а дохід складає 2,5 млн грн (безготівкові кошти на розрахунковий рахунок)

У такої ФОП ІІІ групи у разі непроведення розрахункових операцій через РРО, при здійсненні розрахунків в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо)  з наступного кварталу після перевищення виникає відповідальність відповідно до ст. 17 Закону про РРО. Вона продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

 Щодо визначення обсягу та обліку доходів ФОП ІІІ групи з метою застосування РРО 

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізособи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить направі власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

 

Щодо документів для реєстрації РРО у разі відсутності постійного договору оренди приміщення для отримання дозволу на розміщення господиниці

Відповідно до п. 3 р. III Порядку №547 РРО може застосовуватись тільки в тій господарській одиниці, яка зазначена в реєстраційному посвідченні РРО. 

У разі відсутності стаціонарного об’єкту (ГО) - приміщення, в якому здійснюється реалізація товарів (надання послуг), та, відповідно, відсутності документа на право власності/право користування таким приміщенням, у випадках доставки товару покупцю суб’єкт господарювання може використовувати портативний РРО, який реєструється у загальному порядку, та який дозволяє проводити розрахункові операції безпосередньо на місці реалізації товару чи наданні послуги (у місці проведення розрахунків).

 

Формування фіскальних звітних чеків РРО в період призупинення діяльності ФОП ІІІ групи

Відповідно до п. 9 ст. 3 про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі або через платіжні картки при продажу товарів зобов’язані щоденно друкувати РРО  (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. Тому при його незастосуванні Z-звіти не потрібно формувати. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»