• Посилання скопійовано

Прибутковий касовий ордер. Неправильно заповнив – штраф: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Розглянемо головний реквізит у тексті ордеру «Прийнято від». Адже дуже багато питань з приводу того, коли дозволено цей реквізит не заповнювати



Давайте звернемося до п. 32 Постанови НБУ №148. Вважаючи на особливість чіткого оновлення вимоги, законодавець прописав наступне:

«Реквізити у видатковому ордері "Одержав", "Дата", "Сума", "Підпис одержувача", дані документа, що засвідчує особу отримувача [які заповнюються отримувачем готівки (додаток 3 до цього Положення)] та в прибутковому ордері "Прийнято від" не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення».

Отже, реквізити у прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюється в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємствам касових операцій (і далі в дужках чітко перелічуються випадки, коли дозволено не заповнювати «Прийнято від»).

 

Зверніть увагу!

Видача готівки за видатковими відомостями супроводжується оформленням ПКУ? Ні! Так само електронні платіжні засоби не потребують здавання готівки до банку. І тільки у випадку отримання готівки, але не з ваших відокремлених підрозділів, не з ящика РРО в касу підприємства, ні з каси 1 в касу 2, а тільки в одному випадку (читайте уважно), отримання готівки з банку за чеком та оприбуткуванні її в касі. Отже, тільки в одному разі «Прийнято від» можна не заповнювати, коли отримуєш готівку з банку.

 

Якщо ж при переданні готівки у вигляді розмінної монети відбувається, знову ж таки, оформлення прийняття готівки з ящика РРО в касу підприємства, оформлення прибуткового ордеру на суму пов’язану з реквізитом, «Прийнято від» слід заповнювати завжди. Тобто, якщо ваш касир або ви, бухгалтер, маєте ящик РРО за місцем продажу і тут же касу підприємства, зробили ЗЕД-звіт, службове винесення протягом дня, немає значення, ці кошти оприбутковуєте в касу підприємства. Ви не пишете «готівкова виручка», «ящик РРО», «кінцевий споживач»... не дозволяєте собі заповнити нічого. Вам потрібно написати своє прізвище, ім’я, по батькові (прізвище або ініціали), але ви зобов’язані заповнити цей реквізит, якщо передаєте готівку з ящика РРО в касу підприємства.

 

Важливі висновки

  1. «Прийнято від» в ПКО не заповнюється у разі отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі. 
  2. У разі отримання готівки з банку за чеком «Прийнято від» в ПКО може бути заповнений (наприклад, з розрахункового рахунку банку) і це не вважатиметься порушенням. 
  3. «Прийнято від» в ПКО заповнюється завжди при оприбуткуванні готівки (виручки) з РРО. В цьому разі треба вказати ПІБ касира або особи, яка вносить готівку (виручку).

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»