• Посилання скопійовано

Помилки у КОРО у 2018 та минулих роках: як за них штрафують?

Як відображалися готівкові надходження в КОРО згідно з Положенням №637 до 5 січня 2018 року? Що змінилося після затвердження Положення №148? Як за умов дії нового порядку ведення касових операцій штрафуватимуть за старі порушення? Про це поговоримо у статті

Помилки у КОРО у 2018 та минулих роках: як за них штрафують?

Як було до 05.01.2018 року?

Відповідно до п. 1.2 глави 1 Положення №637 оприбуткуванням готівки було проведення підприємствами і підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, Книзі обліку доходів і витрат, КОРО.

За п. 2.6 Положення №637 у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є  здійснення  обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО  на  підставі  фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). 

Тобто на той момент саме правильно зроблені щоденні записи в КОРО свідчили про правильний порядок оприбуткування. 

Тож за минулі роки і перші чотири дні 2018 року податківці будуть штрафувати у випадку невідображення в КОРО готівки, яку отримано протягом дня за даними Z-звіту як за не оприбуткування такої готівки. Докладно цю проблему ми розглядали тут.

 

Що змінилося з 05.01.2018 року?

Відповідно до пп. 18 п. 3 р. І Положення №148, оприбуткування готівки зараз - це проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у:

Усе про касу і РРО – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • касовій книзі;
  • книзі обліку доходів і витрат;
  • книзі обліку доходів;
  • фіскальному звітному чеку;
  • розрахунковій квитанції.

При цьому відповідно до п. 11 розділу ІІ Положення №148 оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом:

  • формування та друку фіскальних звітних чеків
  • їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО
  • занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Тобто з 05.01.2018 року, якщо суб’єкт господарювання або його підрозділ ведуть і касову книгу, і КОРО, оприбуткуванням готівки вважатиметься саме запис у касовій книзі. А ось якщо касова книга не ведеться, але ведеться КОРО, то оприбуткуванням вважатиметься занесення даних про отриману виручку до КОРО.

При цьому обов'язково треба друкувати і підклеювати до КОРО (а отже, зберігати) фіскальні звітні чеки (якщо РРО у певний день працював). Інакше оприбуткування готівки (незважаючи на факт запису про неї у КОРО) податківці теж поставлять під сумнів. Адже оприбуткуванням готівки вони вважають сукупність дій, зазначених вище.

Хоча скоро може все змінитися. Адже Мінфін вирішив змінити правила використання КОРО. Зокрема, суб’єкт господарювання буде мати право не використовувати КОРО при виході з ладу РРО за умови нездійснення в цей час операцій або застосування  резервного РРО. Але таке рішення потрібно буде прийняти відповідним наказом. При прийнятті такого рішення суб’єкт господарювання за власним бажанням матиме право як зареєструвати КОРО, так і скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосовування. Скасувати реєстрацію КОРО можна буде також через представника.

До того ж, буде скасовано обв’язки щодо:

  • підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок КОРО;
  • щоденного виконання записів (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо;
  • ведення обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування, а також перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО у відповідному розділі книги ОРО.

Але зберігати фіскальні звітні чеки все рівно доведеться. Змінами вводиться правило зберігання щоденних Z-звітів, навіть у разі відсутності КОРО, в електронній формі протягом 1095 к.дн. Про це ми детально розповідали тут

 

Розмір штрафу

Як у минулих роках, так і зараз фінансовий штраф за неоприбуткування готівки застосовується у п’ятикратному розмірі від суми неоприбуткування. Його встановлено Указом № 436.

Щодо строку давності накладання фінштрафу, в одному зі своїх роз’яснень податківці вказали наступне. Оскільки Указом №436 не передбачено термін давності для застосування фінштрафів, то застосовуються норми ПКУ, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.

Проте 10 вересня Мінфін розробив та оприлюднив законопроект про скасування Указу та затвердження нового закону щодо штрафів. Згідно із законопроектом розмір штрафу за неоприбуткування має зменшитися та становити двократний розмір від неоприбуткованої суми. Про це ми писали тут

До того ж за ст. 164-2 КпАП податківці можуть накладати адмінштраф на відповідальних працівників за неправильне ведення КОРО у розмірі від 8 до 15 н.м.д.г. (від 136 грн до 255 грн), а за повторне порушення - від 10 до 20 н.м.д.г. (від 170 грн до 340 грн).

На чому податківці ловлять торговців під час перевірок касової дисципліни ми розповідали тут

Про всі види штрафів щодо роботи з готівкою ми писали ось тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»