• Посилання скопійовано

Як оформлюється приймання готівки при оплаті за паркування авто?

Податківці розповіли, в яких випадках при прийманні готівкових коштів в рахунок оплати за паркування авто суб'єкт господарювання повинен застосовувати РРО та паркувальний автомат

Як оформлюється приймання готівки при оплаті за паркування авто?

Правила паркування транспортних засобів затверджено постановою КМУ від 03.12.2009 р.  №1342.

Згідно з п. 2 Правил №1342 дія цих правил поширюється як на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування (далі - користувачі), так і на суб'єктів господарювання, які утримують такі майданчики.

Водночас відповідно до пп. 14 та 16 Правил №1342 відведені майданчики для платного паркування обов’язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару та/або інформаційними знаками про можливість і порядок надання послуги «мобільне паркування».

На спеціально обладнаних майданчиках для платного паркування обов’язково повинні бути встановлені автоматичні в’їзні та виїзні термінали.

У разі сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування готівкою або з використанням платіжної картки через автоматичний в’їзний термінал користувач отримує паркувальний талон, на якому зазначається час в’їзду на такий майданчик, та оплачує час паркування на автоматичному виїзному терміналі відповідно до паркувального талона з отриманням фіскального чека.

Фіскальний касовий чек на товари (послуги) – це розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги).

Відповідно до цього податківці у консультації від 18.10.2018 р. №4465/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначають, що приймання оплати за послуги з паркування автотранспорту на паркувальних майданчиках готівкою або з використанням платіжної картки має здійснюватись через паркувальний автомат чи автоматичний в’їзний та виїзний термінали із застосуванням РРО та видачею особі, яка отримала послугу розрахункового документа встановленої форми та змісту.

 

Коли можна не застосовувати паркувальні автомати?

За п. 20 Правил №1342 не обладнуються паркувальними автоматами та автоматичними в’їзними та виїзними терміналами спеціально обладнані майданчики для платного паркування у разі їх призначення виключно для користувачів, які:

  • сплачують вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування у безготівковій формі;
  • з такими користувача укладено договір про паркування строком не менш як один місяць.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»