• Посилання скопійовано

Відсутність Z-звіту при оприбуткуванні готівки за ПКО: чи буде штраф?

Оприбуткування готівки здійснюється у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. Чи вважається порушенням норм чинного законодавства неформування або несвоєчасне формування фіскального звітного чеку (Z-звіту) на РРО?

Відсутність Z-звіту при оприбуткуванні готівки за ПКО: чи буде штраф?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу щоденно повинні друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій за п. 9 ст. 3 Закону про РРО).

При цьому, пп. 18 п. 1 Положення №148 визначено - оприбуткування готівки, це проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції.

Відповідно до цього податківці у ІПК від 06.02.2019 р. № 427/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначають, що суб’єкти господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та оприбуткували готівку в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів, при цьому не забезпечили щоденний друк на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальних звітних чеків, несуть відповідальність відповідно до ст. 16315 КУпАП.

Таким чином, не роздрукування Z-звіту у разі оприбуткування готівки за ПКО буде порушенням, зокрема п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

Крім того, спираючись на норми п. 11 Положення №148 податківці повідомили роз’яснили в яких випадках оприбуткування готівки за ПКО на відокремленому підрозділі буде порушенням. Зокрема, якщо на відокремленому об’єкті:

  • ведеться касова книга - порушення порядку оприбуткування готівки відсутнє (за умови її оприбуткування за ПКО);
  • не ведеться касова книга - порушено порядок оприбуткування готівки та передбачено відповідальність відповідно до Указу Президента України №436/95.

 

Відповідальність

Статтею 16315 КУпАП за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги)передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі повторного порушення протягом року було накладається штраф від 500 до 1000 доходів громадян.

 

А коли саме треба друкувати Z-звіт?

Про це, із урахуванням останніх змін у законодавстві, податківці розповідали в ІПК від 16.11.2018 р.  № 4864/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, розглядаючи ситуацію, коли суб’єкт господарювання і його РРО працюють цілодобово. Тобто, працівники (як правило, касири, але іноді і продавці) працюють за таким РРО позмінно.

При цьому слід враховувати, що Z-звіт - це денний звіт з обнулінням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті РРО. А зміна - це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього "Z-звіту", до виконання наступного "Z-звіту".

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Тобто, зміна працівника і зміна РРО – це різні речі, вони можуть не збігатись, і про це слід пам’ятати. Ніхто не заборонить вам робити Z-звіт при закінченні одного працівника і передачі РРО іншому.  Але в будь-якому випадку потрібно дотримуватись головного правила:

  • якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово і робоча зміна закінчується наступного календарного дня (наприклад, о 08 год. 00 хв.), то фіскальний звітний чек ("Z-звіт") повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, тобто після 08 год. 00 хв. але не пізніше 24 годин, які минули від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього "Z-звіту".

Таким чином, у разі якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово (робоча зміна розпочинається одного календарного дня о 08 год. 00 хв., а закінчується наступного календарного дня до 08 год. 00 хв.), оприбуткування готівки здійснюється у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків ("Z-звітів") і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО. При цьому дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО ("Z-звіт" має роздруковуватися після завершення робочої зміни до 08 год. 00 хв.).

Наприкінці нагадаємо про ще одну, пов’язану проблему.

 

Незбереження  Z-звіту в КОРО

Раніше це вважалось порушенням і за це теж штрафували. А що зараз? Про це податківці роз’яснювали в ІПК від 30.11.2018 р. № 5045/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

З метою спрощення процедури реєстрації та застосування РРО та КОРО наказом Мінфіну від 20.09.2018 р. №773  внесено зміни, зокрема, до Порядку РРО та Порядку КОРО.

Цим наказом було внесено зміни до Порядку КОРО, зокрема, до п. 6 глави 4 розділу II, згідно з якими скасовано обов’язок суб’єкта господарювання, що використовує КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО та щоденно виконувати записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків.

Більш того, в цій же ж ІПК податківці зазначають: штрафні санкції за незбереження фіскальних звітних чеків ("Z-звітів") відповідно Закону про РРО відсутні.

Водночас, податківці наголошують, що відповідно до п. 11 розділу І №148, оприбуткуванням готівки у касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб - підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Тобто, щоб не було питань, чи всю готівку ви оприбуткували, краще все ж таки Z-звіт не лише друкувати, а і зберігати.

При цьому зберігання роздрукованих фіскальних звітних чеків у разі здійснення розрахункових операцій забезпечується суб’єктом господарювання у зручний для нього спосіб. Наприклад, збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних "Z-звітів") в електронній формі забезпечується суб’єктом господарювання із дотриманням вимог, визначених Вимогами №1057.

Це дає суб’єкту господарювання певні переваги. Хоча, відповідно до чинного законодавства відсутній механізм та алгоритм дій суб’єктів господарювання щодо відновлення втрачених фіскальних звітних чеків ("Z-звітів") та порядок отримання їх копій з серверу ДФС.  Та податківці повідомляють, що у разі надання інформації щодо втрачених фіскальних звітних чеків ("Z-звітів"), ДФС може надати інформацію про наявність у базі даних інформації про такі фіскальні звітні чеки ("Z-звіти").

Тобто, якщо питання щодо повноти оприбуткування готівки при перевірці касової дисципліни все ж таки виникне, можна звернутись до тих самих податківців із проханням підняти дані в їх базі щодо надісланої суб’єктом господарювання інформації.

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

Також, якщо суб’єкт господарювання використовує версію РРО, який має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чеку, то у разі втрати оригіналу такого чеку суб’єкт господарювання має можливість роздрукувати копію звітного фіскального чеку та підклеїти його до відповідного розділу КОРО. Заборони щодо використання копії фіскального звітного чеку чинне законодавство не має.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»