• Посилання скопійовано

Даємо решту правильно і з урахуванням змін у чинному законодавстві

14 березня 2019 року набрали чинності зміни, внесені до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів. Серед них є і такі, що стосуються видачі решти покупцям та заокруглення загальних сум розрахунків

Даємо решту правильно і з урахуванням змін у чинному законодавстві

Давати решту - це обов’язок!

Скажемо одразу, що давати решту при готівкових розрахунках було обов’язком продавців і раніше. Це передбачено п. 23 Порядку №833.

Та ось з 14.03.2019 р. до цієї норми було внесено зміни. Що саме змінилось?

Було Стало
Касир та інший працівник,  які  мають  право  одержувати  від споживача  гроші за проданий  товар, зобов'язані приймати без обмежень банкноти і  монети  Нацбанку  (у  тому  числі пам'ятні,  ювілейні  монети,  зношені  банкноти та монети),  які є засобами платежу,  за номінальною вартістю,  а також забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі решти Касир та інший працівник, які мають право одержувати від споживача гроші за проданий товар, зобов’язані приймати без обмежень банкноти і монети усіх номіналів, які випускає в обіг Нацбанк (у тому числі розмінні, обігові монети, пам’ятні та зношені банкноти і монети), що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності, за номінальною вартістю, а також забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі (крім тих, карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком)


Таким чином, зараз касир може відмовитись приймати у якості платежу ті банкноти і монети, які здаються йому підробленими. При цьому критеріїв «сумніву» у їх справжності та платіжності в Порядку №833 не наводиться, а функції проведення їх професійного аналізу самостійно чи за допомогою експертів на продавців не покладено. Таким чином, рішення в цьому питанні приймається касиром самостійно і на власний розсуд.

А ось щодо знятих з випуску банкнот та монет, то тут, щоб відмовитись, касир повинен добре знати хоча б ті з них, які НБУ ще тримає у обігу. Це забезпечити простіше, адже НБУ, коли оновлює вітчизняну валюту, повідомляє про це і в себе на сайті, і в ЗМІ. До того ж тут на інформаційну допомогу може прийти банк, в якому суб’єкт господарювання обслуговується.

Звісно, що правила, які встановлено для приймання коштів, працюють і щодо видачі покупцям решти.

 

Але іноді такого обов’язку можна уникнути!

Нагадаємо про минулорічну ініціативу НБУ: щоб зекономити на випуску дрібних монет, продавцям дозволили округлювати розрахунки із покупцями. Зокрема, про правила округлення готівкових розрахунків дивіться у відеороз’ясненні від Нацбанку, а про податкові наслідки читайте у роз’ясненні від ДФСУ.

Налаштувати у РРО функцію округлення можна в будь-який момент – граничного строку не встановлено. Про це ми писали тут.

Якщо розмінної монети у підприємства вистачає, то воно цілком може обійтись без округлення. Про це тепер говорить і Порядок №833, до якого додали новий абзац:

«У разі відсутності в касі монет дрібних номіналів для видачі здачі касир та інший працівник, які мають право одержувати від споживача гроші за проданий товар, зобов’язані здійснити у розрахунковому документі заокруглення загальних сум розрахунків у порядку, передбаченому постановою Правління Національного банку від 15 березня 2018 р. №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

А ще розмінну монету для решти слід правильно обліковувати в касі, вчасно та правильно оприбутковувати та документально оформлювати. Але про це ми поговоримо в нашій наступній статті.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»