• Посилання скопійовано

Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки карткою?

Положення про ведення касових операцій встановлює граничну суму готівки, якою юридичні та фізичні особи можуть розраховуватись. Але чи існує така гранична сума для розрахунків карткою через платіжні термінали?

Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки карткою?

Згідно п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;
  2. з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

А згідно п. 7 Положення №148 фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

Обидва пункти цього Положення дають відповідь, що робити, якщо треба сплатити більшу суму (йти до каси банку або платити з поточного рахунку, тобто, безготівково).  А п. 8 цього Положення зазначає виключення, щодо яких обмеження не працюють.

Але це що стосується готівки. А якщо фізособа оплачує за товар чи послугу карткою і така оплата проводиться через платіжний термінал?

Податківці у ІПК від 31.05.2019 р. №2494/ІПК/28-10-27-01-11 зазначають, що розрахунок фізичної особи із суб'єктом господарювання за товари (надані послуги) за допомогою платіжної картки через платіжний термінал не буде вважатися готівковим розрахунком.

Таким чином зазначені вище готівкові обмеження не поширюються на проведенні розрахунків фізичних осіб із суб'єктом господарювання за допомогою платіжної картки через платіжний термінал.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»