• Посилання скопійовано

Ліміт каси у п’ятикратному розмірі: позиція НБУ

НБУ у своєму листі навів протилежну позицію щодо можливості встановлення ліміту каси у п’ятикратному розмірі середньоденних надходжень готівки або її середньоденної видачі для підприємств, які розміщені у населених пунктах без банків

Ліміт каси у п’ятикратному розмірі: позиція НБУ

Коментар до листа НБУ від 14.08.2019 р. №50-0006/42074

Нагадаємо, що нещодавно ми коментували позицію податківців, в якій вони зазначали, що підприємства, розміщені у населених пунктах без банків, не можуть розраховувати ліміт каси у п’ятикратному розмірі. Тобто графік здавання готівки в даному випадку, на їхню думку, впливає лише на визнання такої готівки у касі понадлімітно.

НБУ у листі від 14.08.2019 р. №50-0006/42074 нагадує, що відповідно до п. 48 Положення №148 підприємство визначає і встановлює за погодженням з банком строки здавання ним готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках відповідно до таких вимог:

  1. для підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки – щодня (у день надходження готівкової виручки (готівки) до їх кас);

  2. для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) у день її надходження, – наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня;

  3. для підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, – не рідше ніж один раз на п'ять робочих днів.

Своєю чергою, згідно з п. 50 Положення №148 підприємство на підставі цього Положення та з урахуванням особливостей роботи зобов'язані розробити та затвердити внутрішнім документом порядок розрахунку ліміту каси підприємства та їх відокремлених підрозділів.

При цьому у розрахунку враховується строк здавання підприємством готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений відповідним договором банківського рахунка. Ліміт каси установи, підприємства, небанківські фінансові установи встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника установи, підприємства, небанківської фінансової установи або уповноваженої ним особи.

У зв’язку з цим, у коментованому листі НБУ наводить позицію, протилежну до позиції податківців. Зокрема, вони зазначають, що підприємства, які мають строк здавання готівкової виручки в банк, передбачений пп. 3 п. 48 Положення №148можуть визначати ліміт каси у п'ятикратному розмірі середньоденних надходжень готівки або її середньоденної видачі з каси.

Зважаючи на те, що розробником положення є саме НБУ, вважаємо, що саме його роз’яснення має використовуватися під час перевірки суб’єктів господарювання органами ДПС з питання дотримання касової дисципліни (штрафи за перевищення ліміту каси, встановлені Указом №436 наразі скасовано. Детальніше про це тут).

Водноча повідомляється, що готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»