• Посилання скопійовано

Продаж товарів через сайт: чи потрібно застосовувати РРО?

Податківці надали чергове роз’яснення щодо необхідності застосовування РРО під час продажу товарів через інтернет-сайт (зокрема, з оплатою за допомогою платіжної системи Portmone)

Продаж товарів через сайт: чи потрібно застосовувати РРО?

Коментар до ІПК ДПС від 18.09.2019 р. №284/ІПК/10/13-01-05-08-10

Нагадаємо, що розрахунковою операцією для цілей застосування РРО, є, зокрема, операція з приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів або послуг (ст. 2 Закону про РРО).

Водночас п. 12 ст. 9 Закону про РРО визначено, що РРО не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Крім того, у разі здійснення розрахунків за реалізовані товари (надані послуги) між суб'єктами господарювання виключно через банківські установи РРО не застосовується.

Що НБУ вважає за готівкові розрахунки, ми нещодавно писали тут. Тоді ж в коментарях до цієї новини знов виникло питання: чи слід застосовувати РРО у випадку торгівлі за допомогою інтернет-сайту?

 

Що вважає ДПС?

Податківці нагадують, що місцем проведення розрахунків вважається місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Тобто, коли оплата відбувається платіжною карткою, але не на місці отримання товарів, маємо справу з дистанційним способом реалізації товарів (робіт, послуг).

Податківці нагадують, що реалізація товару дистанційним способом передбачає укладення електронного договору на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданим продавцем у порядку, визначеному цим Законом, шляхом забезпечення доступу до каталогів, проспектів, буклетів, фотографій тощо з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, телевізійним, поштовим, радіозв’язком або в інший спосіб, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору.

Здавалося б, якщо місце реалізації товарів (робіт, послуг) і місце оплати не спіпадають (оплата проводиться дистанційно), то РРО застосовувати не потрібно. Але податківці вважають інакше.

У коментованій консультації (і у багатьох наданих раніше) наводиться висновок: СГ, які використовуються веб-сайт (інтернет-магазин), зокрема, за допомогою платіжної системи Portmone для продажу товарів (робіт, послуг), повинні мати РРО і реєструвати його на загальних підставах за адресою розміщення такого магазину.  А у разі доставки власною кур’єрською службою можуть зареєструвати РРО на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Розрахунковий документ в такому випадку видається при безпосередньому наданні товарів (послуг) покупцю.

Зважаючи на те, що споживач, використовуючи веб-сайт (інтернет-магазин), лише обирає товар або послугу, то у разі використання при реалізації товарів (послуг) РРО у чеку зазначаються обов'язкові реквізити, у тому числі назва та код суб’єкта господарювання, адреса магазину, що здійснив реалізацію тощо, що дає змогу визначити, з ким проведено розрахунки за товари (послуги), та у разі виникнення потреби звернутись для обміну.

Зазначимо, що такий підхід податківців не новий. Вони і раніше наполягали на застосуванні РРО у разі оплати товарів через інтернет, зокрема за допомогою платіжних систем Portmone та LiqPay (тут та тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»