• Посилання скопійовано

Нові правила щодо РРО планують далі поліпшувати: черговий законопроект

Законопроект №2453, серед іншого, пропонує виключити обов’язок використання РРО суб'єктами господарювання (в т.ч. інтернет-магазинами), які отримують платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі

 Нові правила щодо РРО планують далі поліпшувати: черговий законопроект

15 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2453 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг".

Метою законопроекту є:

  • усунення наявних суперечностей в законодавчих актах України, виключення положень, які втратили свою актуальність на даному етапі розвитку відносин в податковій сфері;
  • стимулювання суб’єктів господарювання до добровільного обмеження готівкового обороту;
  • спрощення ведення бізнесу в Україні;
  • підвищення позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business;
  • забезпечення реалізації положень проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг».

 

Що пропонується?

1. Виключити обов’язок використання РРО суб'єктами господарювання (в т.ч. інтернет-магазинами), які отримують платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо). При цьому вказані суб’єкти господарювання матимуть право застосовувати РРО за бажанням.

2. Виключити можливість застосування відповідальності до суб'єктів господарювання, які здійснюють доставку товарів, за те, що вони на місці проведення розрахунків не зберігають отримані кошти.

3. Зменшити розміри фінансових санкцій за порушення вимог Закону про РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів. Планують повернути «старі» штрафи за невикористання РРО:

  • за порушення, вчинене вперше - 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100%

Нагадаємо, що за Законом № 128 з 19 квітня по 1 жовтня 2020 року санкції застосовуватимуться в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

З 1 жовтня 2020 року розміри штрафів будуть становити 100% за перше порушення, а за друге та більше – 150%. Про це ми писали тут.

У разі прийняття цей Закон набере чинності одночасно із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»