• Посилання скопійовано

Міфи про ускладнення життя ФОПів через нові правила РРО створює великий бізнес, - Гетманцев

Чому Гетманцев переконаний, що протести ФОПів штучно роздуває великий бізнес, який використовує схеми ухилення від податків? Як саме він планує боротися із гральним та іншим незаконним бізнесом? Чому нові правила роботи з РРО спростять життя ФОПів? Поговоримо про це далі

Міфи про ускладнення життя ФОПів через нові правила РРО створює великий бізнес, - Гетманцев
Гетманцев розповів в своєму інтерв'ю інтернет-виданню "ГОРДОН" про переваги введення нових правил роботи з РРО. 

 

Ви не казали, а просто проспівали цей монолог. Дуже натхненно і палко, по-людськи ваші слова підкуповують. Якби не одне "але". Ви політик, хоч і новачок-політик. Я ці натхненні промови про боротьбу з корупцією років 20 чую від усіх у Верховній Раді. І щоразу ці палкі промови закінчуються одним і тим самим: наїздами на бізнес. Ви як автор відповідного законопроєкту взагалі ускладнили життя мільйонам маленьких ФОПів...

(Різко перериває). Чому?! От скажіть: чим саме "ускладнив"?!

 

Цитую знайомих ФОПників: "Тому що із запровадження касових апаратів нам доведеться вести касовий і товарний облік залишків прибуття-вибуття товарів. Тобто знадобляться послуги бухгалтера, це щонайменше 100 тис. грн на рік додаткових витрат".

Ні, ні, ні! Це все міфи, які створює той самий великий бізнес, який для уникнення податків користується схемою із сотень ФОПів.

Як зараз у ФОПи здійснюють товарний облік? Наприклад, ви торгуєте біжутерією з розкладки. Як ви оприбутковуєте товар, що надходить вам для реалізації? Оприбутковуєте без документів, тому що переважно це контрабанда! Але ви ж за неї платите, у вас же з постачальником товарно-грошові відносини. Що ви робите? Ви кожну сережку поштучно або на вагу вписуєте в зошит: 10 сережок – за такою ціною, 20 брошок – за такою. Ви ж зараз усе ведете від руки в зошиті. І після цього розповідатимете, що не можете вести в електронному вигляді? Так вам для ведення зошит потрібен чи бухгалтер?

 

Мені потрібно, щоб спрощенка, тобто спрощена система оподаткування, залишалася спрощенкою. А ви запроваджуєте новий важіль тиску на малий бізнес із боку податкової: будь-яка помилка в документах – і знову драконівський штраф.

Побійтеся Бога! Проблема з податковою в людей у головах. Ви зараз ураховуєте свій товар у зошиті, а треба буде враховувати в електронній формі у безкоштовному додатку. Це ж спрощує вам облік – то в чому проблема? Я застав часи, коли на підприємствах примушували з бухгалтерських рахунків і калькуляторів переходити на комп'ютери. Це трагедія була для людей, але ж якось перейшли...

 

Я правильно розумію, що обурення і протести численних ФОПів щодо запровадження РРО та інших ваших ініціатив стосовно малого бізнесу ви сприймаєте як штучно створену і роздмухувану кимось ситуацію?

Якщо ви звернетеся до міжнародного досвіду – здивуєтеся, що країни (принаймні в Європі, ми вивчали історію питання) проходили через такі протести. З одного боку, їх підігріває великий бізнес, який зацікавлений у збереженні схеми із сотнями ФОПів для уникнення податків. З іншого боку, ці протести знаходять розуміння у власників реального малого бізнесу.

 

Тому що?..

...будь-яке нововведення сприймають вороже, бо всі звикли до старого. Але якщо ти маєш 5 млн грн обороту, у чому проблема враховувати його в електронному вигляді через свій смартфон? Адже це працює всюди в цивілізованих країнах.

Повсюдна фіскалізація почалася в Європі з 2000-х і всюди проходила з протестами. А тепер спробуйте за кордоном купити ту саму біжутерію на розкладці без чека. Неможливо. Навіть більше, у них облік через касові апарати йде, а не через програми у смартфоні. У нас е-чек, і це величезний крок уперед.

Знову ж, це питання чесності! Думаю, всі згодні: великий бізнес не має користуватися єдиним податком, як малий. А тепер зверніть увагу на риторику адептів церкви "ой, ФОПів утискають!". Вони ж постійно користуються словосполученням "малий і середній бізнес": мовляв, влада пригнічує малий і середній бізнес. Але якщо цей бізнес середній, чому він має бути на єдиному податку? Це що, явка з повинною? Тобто у вас оборот не 5 млн грн на рік, як у малого бізнесу, а 25 млн, але ви однаково хочете єдиний податок? 

Більше читайте тут>>

Джерело: Гордон

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»