• Посилання скопійовано

Нові правила роботи з РРО перенесено через карантин!

У зв’язку з проведенням заходів по боротьбі з коронавірусом строки впровадження нових правил роботи з РРО подовжено (перенесено на пізніші дати). Докладніше про це в нашій статті

Нові правила роботи з РРО перенесено через карантин!

Крім звільнення від податкових штрафів і деяких податків та мораторію на податкові перевірки (про це тут), Законом №533-IX передбачається і перенесення строків введення в дію нових правил роботи з РРО.

Нагадаємо, що про ці правила та раніше заплановані строки початку їх дії  ми писали тут. Тоді початком нової ери використання РРО та запровадження альтернативи апаратним РРО – програмних РРО було 19 квітня 2020 року. Але введення карантину внесло до цих планів свої корективи.

Так, відтерміновуються самі строки набрання чинності Законом №129: замість шести місяців з дня його опублікування (відповідно 19.04.2020 р.) маємо 1 серпня 2020 року, а введення можливості отримання кешбеку покупцями у разі подання скарги на продавця переноситься на 1 січня 2021 року.

Збільшення лімітів для платників ЄП 2 групи до 2 500 000, як і раніше, набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Розглянемо, що треба буде робити за цих нових умов.

 

До 1 січня 2021 року

РРО не застосовуватимуться ФОП - платниками єдиного податку другої-четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Зверніть увагу: прибрано згадку про платні послуги у сфері охорони здоров’я, здійснення яких мало б вимагати застосування РРО з 19.04.2020 р. незалежно від обсягу доходу.

Тобто ті ФОП, які надаватимуть платні послуги у сфері охорони здоров’я, РРО зможуть не застосовувати аж до 1 січня 2021 року, якщо вони перебуватимуть на спрощеній системі оподаткування і обсяг їх річного доходу не перевищуватиме 1 млн грн.  

 

З 1 січня 2021 року по 1 квітня 2021 року

РРО буде обов’язковим для застосування ФОП-спрощенцями, що здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Нагадаємо, що раніше було передбачено, що для наведених вище категорій підприємців РРО буде обов’язково з 1 жовтня 2020 року.

 

З 1 квітня 2021 року

З 01.04.2021 року настає майже повна «фіскалізація» розрахункових операцій підприємців-«єдинників», яка повинна була б початись з 01.01.2021 р. року. Тобто всі вони повинні будуть застосовувати РРО.

Але існуватимуть і винятки:

  • платники єдиного податку І групи;
  • ті підприємці, які застосовують виключно безготівкові розрахунки (тобто отримуватимуть кошти виключно на свій поточний рахунок шляхом або перерахування їх покупцями з їхніх поточних рахунків без застосування платіжних карток, або внесення покупцями коштів в касу банків для зарахування на поточний рахунок продавців).

Відтермінування Закону №128-ІХ

Відтермінування строків набрання чинності торкнулось і Закону №128-IX - до 1 серпня 2020 року. Крім цього було відтерміновано і окремі положення Закону №128-IX. Що це означає?

Зокрема, дію «пільгових» розмірів штрафів за порушення порядку використання РРО при розрахункових операціях (10% вартості за перше порушення і 50% вартості за кожне наступне) продовжено до 1 січня 2021 року (було до 1 жовтня 2020 року).

А вже після 1 січня 2021 року штрафи будуть становити:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) -  за кожне наступне вчинене порушення.

 

Кешбек теж переноситься 

Крім того, відповідні положення Закону №129-ІХ, що стосуються «кешбеку» покупцям за виявленні порушення, також вводяться в дію лише з 1 січня 2021 року.

Як працюватиме такий «кешбек», ми писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»