• Посилання скопійовано

Мінфін відповів на запитання щодо поточних правил та майбутніх перспектив застосування РРО/ПРРО

Мінфін розмістив найцікавіші запитання-відповіді щодо застосування РРО/ПРРО. Зокрема, найбільше бізнес цікавила відміна тотальної фіскалізації ФОП

Мінфін відповів на запитання щодо поточних правил та майбутніх перспектив застосування РРО/ПРРО

В щотижневій рубриці #ЗапитайМінфін топ-темою запитань до заступниці Міністра Світлани Воробей стало застосування РРО/ПРРО. Ось відповіді на деякі з них.

 

«Яка позиція Мінфіну щодо оптимальної сфери застосування РРО з 2021 року? Чи є бачення Мінфіну - як відділити тих, хто ніколи не зможе досягти обороту у 5 млн на рік і для яких РРО не має сенсу від тих, хто потенційно може перевищувати ліміти та потребує контролю/РРО?»

Відповідно до статистичних даних ДПС переважна більшість ФОП платників єдиного податку (84 %) за 2019 рік задекларували менше, ніж 1 млн грн доходу і лише 1,8 % від загальної кількості ФОП платників єдиного податку мають дохід за календарний рік, що перевищує 4 млн грн.

Застосування РРО не є обов’язковим для найбільш масового сегменту платників податків, що перебувають на 1 групі спрощеної системи оподаткування, а також 2-4 груп, з доходами до 1 млн грн.

Суттєве підвищення порогів для перебування на різних групах спрощеної системи оподаткування, що мали місце у поточному році, в рамках реалізації державної політики детінізації малого та середнього бізнесу, без відповідної фіскалізації готівкових розрахунків не матиме належного ефекту оскільки залишає місце для зловживань.

 

«Чи потрібно з 01.08.2020 р. уводити в РРО залишки не підакцизних товарів, що продаються, а також кількість отриманих товарів із прибуткових накладних?»

Пункт 11 ст. 3 Закону України № 265 зобов’язує суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні реєстратори розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Таким чином, програмуванню підлягають всі товари, як акцизні так і не акцизні.

 

«Коли буде відміна тотальної фіскалізації ФОП?»

На сьогодні законодавчими актами не передбачено введення «тотальної фіскалізації». Законами №128 і №129 передбачено поетапну фіскалізацію: з 01.01.2021 застосування РРО/ПРРО стане обов’язковим для окремих категорій платників єдиного податку, які здійснюють визначені види діяльності, а з 01.04.2021 – для всіх платників єдиного податку 2-4 груп. Для найбільш масового сегменту платників податків, що перебувають на 1 групі спрощеної системи оподаткування, застосування РРО/ПРРО залишається добровільним, а не обов’язковим.

 

«Прошу роз’яснення: працюю з клієнтами ТІЛЬКИ онлайн, кошти отримую ТІЛЬКИ в безготівковій формі. Як бути з РРО та кеш-беком, якщо клієнти мене бачать тільки в моніторі?»

Враховуючи, що питання потребує уточнення, рекомендуємо звернутись за консультацією до податкової служби, при цьому для отримання ґрунтовної відповіді необхідно надати більш детальну інформацію щодо діяльності, що здійснюється.

Пункт 2 ст. 3 Закону України № 265 зобов’язує суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі.

При цьому, слід мати на увазі, що статтею 9 Закону № 265, а також п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України визначені особливості не застосування РРО/ПРРО.

 

«Яка позиція Мінфіну на тотальну фіскалізацію ФОП? Позиція по 3853-1, 3853-2?»

На сьогодні законодавчими актами не передбачено введення «тотальної фіскалізації». Законами №128 і №129 передбачено поетапну фіскалізацію: з 01.01.2021 застосування РРО / ПРРО стане обов’язковим для окремих категорій платників єдиного податку, які здійснюють визначені види діяльності, а з 01.04.2021 – для всіх платників єдиного податку 2-4 груп. Для найбільш масового сегменту платників податків, що перебувають на 1 групі спрощеної системи оподаткування, застосування РРО/ПРРО залишається добровільним, а не обов’язковим.

Зазначені законопроекти не підтримано в запропонованій редакції, як такі, що підлягають доопрацюванню.

Крім того, звертаємо увагу, що, по-перше, використання РРО/ПРРО усіма суб’єктами господарювання є не тільки важливою умовою для детінізації економіки, легалізації фактично отриманих доходів, сплати податків до бюджету в повному обсязі, а й засобом для захисту споживачем своїх прав, оскільки згідно із Законом України «Про захист прав споживачів» під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу, а виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи.

По-друге, фіскалізація готівкових розрахунків мікро бізнесу здійснюється навіть у Європейських країнах, незважаючи на розвинуті податкові інституції, високий рівень податкової культури населення, жорстке законодавство у сфері протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом надання послуги).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»