• Посилання скопійовано

НБУ спрощує касовий облік для ФОП: аналіз проєкту змін до Положення №148

Вслід за скасуванням обов’язку вести Книги обліку доходів для ФОП, НБУ вирішив внести зміни і до Положення №148. Ними оновлюються правила оприбуткування готівки для підприємців. Розглянемо докладно проєкт постанови

НБУ спрощує касовий облік для ФОП: аналіз проєкту змін до Положення №148

Нагадаємо, що Законом №786, який набрав чинності з 8 серпня 2020 року, було скасовано обов’язковість реєстрації і стандартизації Книги обліку доходів для підприємців-«єдинників», які не сплачують ПДВ (про це ми писали тут).

Чи відбулося при цьому спрощення документального обліку, який обіцяли підприємцям, це окреме питання. А ось що точно зацікавило усіх підприємців – це для чого скасовувати Книгу обліку, якщо вона потрібна для оприбуткування готівки (тобто, по суті, виконує функції касової книги).

НБУ, врахувавши те, що Книга обліку втрачає свою обов’язковість, вирішив прибрати її з переліку обов’язкових касових документів підприємця, зазначених в Положенні №148. Для цього Нацбанк опублікував для обговорення проєкт своєї постанови «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (про його появу ми повідомляли тут). Сама постанова, як планується, набирає своєї чинності 14 листопада 2020 року. Однак не всі зміни, які вона принесе зі собою, запрацюють одночасно (про що далі).

 

Головні зміни, запропоновані НБУ

1. Книга обліку доходів втратить статус аналога касової книги (для обліку готівки). Крім того, скасовується вимога до Книги обліку доходів щодо її установленої форми.

Через виключення терміну «Книга обліку доходів» з пп. 14 та 18 п. 3 розділу І Положення №148 така книга вже не використовується для відображення руху та оприбуткування готівки.

2. Однак відмовитись від заведеної практики не так просто! І в п. 11 розділу ІІ Положення №148 завдяки змінам буде зазначено, що оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійснюється в Книгах обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ.

Вочевидь, під значенням оприбуткування та облік доходів НБУ має на увазі і оприбуткування готівки, що пов’язана з виникненням таких доходів. Однак прямо це в Положенні №148 зазначено не буде. Тож, на нашу думку, податківцями відсутність ведення обліку у довільній формі розглядатиметься саме як податкове, а не готівкове порушення. Проте їх коментарі щодо цієї новації ми уважно відслідковуватимемо.

Наразі ж звертаємо увагу, що для цих змін передбачено окремий термін набрання чинності – з 1 січня 2021 року.

 

Інші уточнення

Крім змін щодо касового обліку підприємців, НБУ вніс і декілька «косметичних» змін у Положення №148.

Пункт 26 розділу ІІІ Положення №148 доповнюється уточненням, що оформлення заготівлі металобрухту та операцій з металобрухтом здійснюються згідно з Законом «Про металобрухт». Для цієї зміни діє термін набрання чинності як і для постанови – з 14 листопада 2020 року.

Крім того, внесено зміну, згідно з якою одним із документів, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями (п. 3 п. 29 розділу ІІІ Положення №148 раніше було «третій примірник "Копія супровідної відомості до сумки з готівкою"»). Ця зміна набирає чинності з 20 листопада 2020 року.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»