• Посилання скопійовано

Окремих ФОП можуть звільнити від РРО: Гетманцев готує законопроєкт

Данило Гетманцев оприлюднив порівняльну таблицю до законопроєкта про лібералізацію використання РРО

Окремих ФОП можуть звільнити від РРО: Гетманцев готує законопроєкт

Верховна Рада та Кабінет Міністрів готові проводити усі необхідні зміни, які пропонують українські підприємці. Таким є підсумок Форуму «Діалог громадянського суспільства, бізнесу і влади», що 22 вересня 2020 року  відбувся у Києві. 

Зокрема, на Форумі обговорили болюче для підприємців питання повної «фіскалізації» розрахункових операцій для «єдинників» 2-4 груп з 01.04.2021 року (подробиці цієї новації - у новині).

За підсумками обговорення голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що "новий проєкт закону, який дозволить лібералізувати застосування РРО, а також звільнити від використання РРО тих, кому це економічно недоцільно, буде опубліковано до обговорення" і закликав представників МСБ взяти участь в обговоренні та внесенні пропозицій до проєкту.

Цього ж дня на Facebook він оприлюднив текст пояснювальної записки до проєкту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-платниками єдиного податку".

Зокрема, пропонується, щоб РРО та/або програмні РРО не застосовувалися платниками єдиного податку: 

а) першої групи крім продажу: технічно складних побутових товарів що підлягають гарантійному ремонту; деталей та приладдя для автотранспортних засобів;

б) другої групи, які здійснюють реалізацію товарів чи надання послуг виключно через дрібнороздрібну торговельну мережу та/або які здійснюють:

  • роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах (крім торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; текстилю; вживаних товарів; деталей та приладдя для автотранспортних засобів) (група 47.1 КВЕД);
  • роздрібну торгівлю продуктами харчування в спеціалізованих магазинах (крім підакцизної продукції) (група 47.2 КВЕД);
  • роздрібну торгівлю товарами культурного призначення та товарами для відпочинку в спеціалізованих магазинах  (група 47.6 КВЕД); 
  • роздрібну торгівлю квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах (група 47.76 КВЕД);
  • роздрібну торгівлю сувенірами та виробами народних майстрів;
  • надання послуг перукарнями та салонами краси (група 96.02 КВЕД);
  • надання послуг з тимчасового проживання у об’єктах, загальна сукупна площа яких не перевищує 400 кв. метрів (група 55.2 КВЕД);

Положення абзаців другого-сьомого підпункту "б" цього пункту застосовуються до суб'єктів господарювання реалізація товарів чи надання послуг якими, здійснюється виключно в одному торговому об’єкті що перебуває у власності чи користуванні платника єдиного податку, та загальна площа якого не перевищує 60 кв. метрів – у селах або селищах, та 40 кв. метрів - у містах.

Застосування РРО та/або програмного РРО починатиметься з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення обсягу встановленої цим пунктом площі, що перебуває у власності чи користуванні фізичної особи та яка використовується для здійснення господарської діяльності, як платником єдиного податку, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Крім того, під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, пропонують також вважати ще такі види послуг:

  • пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням;
  • з індивідуального навчання (репетитора);
  • з індивідуального виховання дітей (гувернера);
  • з утримання домашніх тварин, у т.ч. дресирування та догляд за ними;
  • рекламних і споживчих -фото -відеоробіт;
  • з дизайну;
  • з реставрації творів мистецтва;
  • з виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням.

Натомість пропонується виключити послуги з виконання фоторобіт та з оброблення плівок.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»