• Посилання скопійовано

Закон про відтермінування обов'язковості РРО для ФОП-«єдинників» відправлено на доопрацювання

Рада не підтримала законопроєкт №4313 про перенесення на 2022 рік термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг. Його відправлено на доопрацювання

Закон про відтермінування обов'язковості РРО для ФОП-«єдинників» відправлено на доопрацювання

Вчора, 3 листопада, Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №4313 "Про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг". 

Сьогодні, 4 листопада, цей законопроєкт розглянуто на черговому засіданні ВРУ. Проте за основу його підтримали лише 212 нардепів при 226 необхідних. Направлення законопроекту на повторне перше читання підтримали 254 депутати.

 

Що змінює цей Закон?

За законопроєктом, з 01.01.2022 року почнуть діяти:

  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО окремими фізособами-"єдинниками" ІІ-ІV груп, які мали застосовувати РРО з 01.01.2021 року;
  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО всіма фізособами-"єдинниками" ІІ-ІV груп , які мали застосовувати РРО з 01.04.2021 року; 
  • спеціальний порядок розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек»;
  • нові розміри штрафів за незастосування РРО при розрахунках.

Так, згідно з оновленим п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1 000 000 гривень, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО та/або ПРРО починатиметься з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжуватиметься в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Також тимчасово, до 1 січня 2022 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, застосовуватимуть в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Тобто до 2022 року для всіх суб'єктів господарювання - порушників будуть діяти штрафи у розмірі 10% вартості проданих з порушеннями товарів та 50% (за повторне порушення). А з 2022 року - у розмірі 100%  та  150%  відповідно.

Зверніть увагу! Комітет ВРУ з питань податкової фінансів, податкової та митної політики пропонує також прив'язати ліміти обсягів доходу ФОП I-III груп до мінімальної зарплати, а саме:

  • 1 млн на 245 розмірів мінімальної зарплати на 1 січня податкового року,
  • 5 млн на 1230 розмірів мінімальної зарплати на 1 січня податкового року,
  • 7 млн на 1720 розмірів мінімальної зарплати на 1 січня податкового року.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»