• Посилання скопійовано

Чи потрібен ФОП-кур’єру РРО у 2020 році? Консультує ДПС

Податківці надали роз’яснення щодо застосування у 2020 році РРО кур’єрами, які є фізичними особами-підприємцями

Чи потрібен ФОП-кур’єру РРО у 2020 році? Консультує ДПС

Коментар до листа ДПС від 09.11.2020 р. №4625/ІПК/99-00-07-05-01-06

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення щодо надання інформаційно-технологічних послуг за допомогою мобільного додатку «Glovo» (далі – Додаток), який поєднує:

  • продавців, що бажають продати свої товари (далі – Партнери),
  • споживачів, які бажають придбати ці товари (далі – Користувачі),
  • та кур’єрів, які від імені та в інтересах користувачів приймають замовлення за допомогою Додатку і здійснюють доставку товарів від Партнерів до Користувачів (далі – Кур’єри). При цьому всі кур’єри є ФОП, які не перебувають у трудових відносинах із Заявником.

ДПС розглянула декілька питань та надала такі відповіді.

 

1. Чи буде вважатися в розумінні п. 61 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ операція з повернення Кур’єру готівкових коштів, сплачених ним від імені та за рахунок Користувача за зарезервований ним товар Партнера, розрахунковою операцією, що має бути проведена через РРО?

Згідно з п. 61 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ до 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, окрім тих, які визначені даним пунктом та тих, обсяг доходу яких за календарний рік перевищив 1 млн грн. 

Статтею 2 Закону №265 визначено, що розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Оскільки замовлений споживачем товар продавця доставляється споживачу за визначеною адресою, де Кур’єр отримає готівкові кошти, як оплату за нього, то операція з отримання Кур’єром від споживача коштів за замовлений товар буде вважатись розрахунковою операцією.

 

2. Чи необхідно Кур’єру як ФОП, що діє від імені, в інтересах та за рахунок Користувача на підставі усного договору доручення, проводити розрахункові операції через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, на суму вартості товару, що повертається Користувачем (як довірителем) Кур’єру (як повіреному) в місці адресної доставки зарезервованого та придбаного через Кур’єра товару Партнера (продавця)?

Оскільки приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів покупцям фактично здійснює кур’єр, тому саме він і зобов’язаний видати споживачу розрахунковий документ встановленої форми та змісту.

 

3. Чи необхідно Кур’єру як ФОП, що діє від імені, в інтересах та за рахунок Користувача на підставі усного договору доручення, проводити розрахункові операції через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, на суму вартості кур’єрських послуг з адресної доставки зарезервованого та придбаного через Кур’єра товару Партнера (продавця) на визначену Користувачем через Додаток адресу?

Якщо Кур’єр є ФОП на загальній системі оподаткування, то відповідно до вимог ст. 3 Закону №265 він має провести розрахункову операцію за надану кур’єрську послугу з адресної доставки товару Партнера через РРО та/або програмний РРО і видати споживачу розрахунковий документ встановленої форми та змісту.

Якщо Кур’єр є ФОП - платником єдиного податку, у якого протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн, то відповідно до п. 61 підрозділу 10 Прикінцевих положень ПКУ він може не застосовувати РРО та/або програмний РРО при наданні кур’єрських послуг з адресної доставки товарів Партнера (продавця), проте згідно з п. 15 ст. 3 Закону №265 має видавати споживачу в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»