• Посилання скопійовано

Відмова від КОРО: як її оформити в органі ДПС?

Прийняли рішення відмовитися від ведення КОРО на вже зареєстрований РРО? Як це зробити? Консультує ДПС

Відмова від КОРО: як її оформити в органі ДПС?

ДПС у Донецькій області розповідає, що відповідно до ст. 7 та 8 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розроблено, зокрема, порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) (далі – Порядок РРО) та порядок реєстрації та ведення розрахункових книжоккниг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) (далі – Порядок КОРО), які затверджено наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №918/29048 (зі змінами) (далі – наказ №547). Згідно до абзацу 1 п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку КОРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані зареєструвати КОРО. Згідно з абзацом п’ятим п. 2 розд. ІІІ Порядку РРО суб’єкту господарювання надано право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки у разі прийняття рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії (далі – Рішення). Суб’єкти господарювання відповідно до Рішень, затверджених власними розпорядчими документами, у разі необхідності та за власним бажанням можуть скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування (абзаци 2 та 4 п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку КОРО).

Згідно абзацу 1 п. 1 гл. 3 розд. ІІ Порядку КОРО скасування реєстрації КОРО на РРО здійснюється за заявою суб’єкта господарювання, який згідно п. 3 гл. 3 розд. II Порядку реєстрації КОРО подає заяву про скасування КОРО за формою №2-КОРО (додаток 4 до Порядку) до контролюючого органу за місцем реєстрації не пізніше двох робочих днів із дня виникнення підстави для скасування.

Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви проводить скасування реєстрації КОРО шляхом внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та здійснює запис на титульній сторінці КОРО на РРО (у разі її наявності) щодо скасування реєстрації КОРО, який засвідчує своїм підписом та печаткою контролюючого органу (абзац 3 п. 1 гл. 3 розділу ІІ Порядку КОРО).

Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється» (абзац 5 п. 2 розділу ІІІ Порядку РРО). До заяви суб’єкт господарювання додає реєстраційне посвідчення (подається заява за формою №1-РРО з позначкою «перереєстрація»).

Документи, визначені у главах 1, 2 та 3 розд. II Порядку, можуть бути подані за наявності документа, що посвідчує особу, відповідальною особою суб’єкта господарювання або самим суб’єктом господарювання – фізичною особою – підприємцем, а також представником суб’єкта господарювання за умови наявності документів, що посвідчують його особу та підтверджують надані йому повноваження, а також виконання вимог щодо електронної ідентифікації у випадку подання заяви в електронній формі (п. 5 глави 3 розд. II Порядку).

***

Читайте також: 

Джерело: ДПС у Донецькій області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»