• Посилання скопійовано

Зміни у формі фіскальних касових чеків: кого вони стосуються?

У формах фіскальних чеків з'явився новий реквізит – цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. З’ясуємо, кого і відколи стосується ця зміна

Зміни у формі фіскальних касових чеків: кого вони стосуються?

Що саме змінилося?

Мінфін наказом від 08.06.2021 р. №329 затвердив зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів. Зміни набрали чинності з 1 липня 2021 р.

Як ми вже повідомляли, у новій редакції викладено розділ 2 Положення «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та розділ 3 «Фіскальний касовий чек видачі коштів». Також Положення доповнено новим розділом 8 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі».

У додатках до Положення:

  • викладено у новій редакції додаток 1 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» (форма №ФКЧ-1) та додаток 2 «Фіскальний касовий чек видачі коштів» (форма №ФКЧ-2);
  • у додатках 3-6 у відмітках після слів «розрахункових документів» доповнено словами «/електронних розрахункових документів»;
  • додано новий додаток 7 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі» (форма №ФКЧ-5).

До фіскальних чеків форм №ФКЧ-1 та №ФКЧ-2 додано новий реквізит 9 – цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, який зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

 

У яких випадках в чеках зазначається цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої?

Як бачимо з формулювання назви нового реквізиту, він зазначається «у випадках, передбачених чинним законодавством». Що це за випадки і яким документом вони передбачені?

Нагадаємо, що коментовані зміни до Положення внесені з метою приведення у відповідність до вимог Закону №1017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Проте в самому Законі №1017 немає норми, яка прямо вимагала б зазначення в чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Також наразі немає такої вимоги ні в ПКУ, ні в Законі про РРО, ні в Законі про спирт. Не містить відповідних приписів і Положення №1251.

Нагадаємо, що з 1 травня 2020 року на паперових акцизних марках додано 2 елементи: QR-код та штрих-код. Ми про це писали тут. Але ніде не прописано саме вимогу зазначати цифрове значення штрих-коду акцизної марки у касових чеках. Зауважимо, що QR-код поки що не знайшов своє місце серед реквізитів чеку.

Тому чекатимемо роз’яснень від податківців щодо того, у яких «передбачених чинним законодавством» випадках (і яким, власне, законодавством ці випадки передбачені) слід буде зазначати в чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Поки що очевидно те, що новий реквізит повинні будуть включати в чеки лише СГ, які продають марковані алкогольні напої. Всіх інших СГ це не стосується, адже немає акцизної марки – немає й відповідного реквізиту.

Зауважимо також, що Міністерство цифрової трансформації восени в межах антикорупційного проєкту «е-Акциз» запустить електронний акциз та електронну акцизну марку. Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков на своїй сторінці у Facebook. Він пообіцяв, що «вже восени Мінцифра разом з Державною податковою службою запустять електронний акциз та електронну марку. Це суттєво спростить процес замовлення, обліку та сплати марок для виробників та експортерів. Що важливо, кожен українець зможе перевірити справжність акцизної марки онлайн та миттєво повідомити про порушення. У рамках першого пілоту – алкогольна продукція».

 

Коли потрібно вносити зміни у програмне забезпечення РРО?

Як зазначено у п. 2 Наказу №329:

  • до 1 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО до 1 липня 2021 р.;
  • до 1 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст. 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів.

Це означає, що СГ, які використовують РРО, зареєстровані до 1 липня 2021 р., мають відтермінування внесення до чеків реквізиту 9 до 1 жовтня 2021 року.

Виробники (постачальники) РРО повинні доопрацювати програмне забезпечення РРО з метою включення до форми чеків реквізиту 9, і мають вони це зробити до 1 жовтня 2021 р.

Після 1 жовтня 2021 року реквізит 9 повинен буде зазначатися в чеках, що видаються СГ, які продають марковані алкогольні напої. Якщо до цієї дати не вдасться перепрограмувати наявні РРО, вочевидь, потрібно буде придбати та зареєструвати новий РРО, який зможе додавати в чеки цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Нагадаємо, що на даний момент чинним законодавством не перебачено випадки, у яких  зазначення в чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої є обов’язковим, хоча форма самих марок вже передбачає наявність штрих-коду.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»