• Посилання скопійовано

Депутати ВРУ планують запровадити кешбек за безготівкові розрахунки

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5734-2 про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження всеукраїнського кешбеку за безготівкові розрахунки

Депутати ВРУ планують запровадити  кешбек за безготівкові розрахунки

14 липня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5734-2 "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження всеукраїнського кешбеку за безготівкові розрахунки". Його авторами є Гетманцев Д., Василевська-Смаглюк О та Кінзбурська В.

За пояснювальною запискою, задля збереження частки безготівкових розрахунків в загальній кількості платіжних операцій критично важливим є одночасне передбачення компенсаторного механізму для неминучого зменшення пропозицій програм лояльності для громадян.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", а також до Закону України "Про платіжні послуги".

Зазначені зміни передбачають запровадження відповідного термінологічного апарату, встановлення граничного розміру ставки міжбанківської комісії інтерчейндж, впровадження механізму безумовного зменшення суми списання коштів, які підлягають сплаті за товари, роботи, послуги при безготівкових розрахунках, встановлення відповідальності за недотримання передбаченого законом граничного розміру ставки.

Зокрема, пропонується встановити розмір комісійної винагороди інтерчейндж не у 2% суми відповідної платіжної операції.

Також передбачається, що торговець зобов’язаний заохочувати користувача до використання електронного платіжного засобу шляхом зменшення на 0,1% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови здійснення користувачем оплати з використанням платіжної картки. При цьому зменшення списання має забезпечуватися автоматично платіжними організаціями платіжних систем.

Цей Закон набирає чинності та вводиться в дію з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 3 Розділу І цього Закону, що набирає чинності одночасно з введенням в дію Закону України "Про платіжні послуги".

***

Читайте також: Комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться: НБУ, Visa та Mastercard підписали Меморандум

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»