• Посилання скопійовано

Облік бонусів під час застосування РРО

ТОВ запроваджує систему бонусів та накопичувальних клієнтських карток. Крім того, буде зарахування копійок на цей рахунок. Як відобразити в чеку ці операції? Що з бухобліком?

Облік бонусів під час застосування РРО

Бонус у фіскальному касовому чеку

Щодо нарахування бонуса

Реквізити, які має містити касовий чек, наведені в п. 1 розділу ІІ Положення №13.

Про бонус там жодного слова.

Але в п. 5 розділу І Положення №13 зазначено, що розрахункові документи, які створюються РРО або ПРРО в паперовій та/або електронній формі, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, визначену технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Тож, на наш погляд, ТОВ може зазначати в чеку інформацію про нараховані бонуси. Така додаткова інформація відповідатиме поняттю інших даних, які може навести ТОВ у чеку згідно з п. 5 розділу І Положення №13. По суті, ця інформація є довідковою. Такий самий висновок наведено в ІПК ДПСУ від 10.07.2020 р. №2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК.

Сума відображених в чеку бонусів відображатиметься і за накопичувальним клієнтським рахунком покупця.

 

Щодо оплати товару за рахунок бонуса

Одним з обов’язкових реквізитів касового чека є форма оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та сума коштів за цією формою оплати.

Під «тощо» можливо позначити форму оплати – «бонус»: так пояснюють податківці.

 

Оплата бонусами – це «тощо»

Відповідно до [Положення №13] фіскальний касовий чек на товари (послуги) (далі – касовий чек) – це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), який повинен містити такі обов’язкові реквізити:

<...>

 позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати;

<...>

Наказ №13 визначає вимогу до позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), тобто під «тощо» можливо позначити форму оплати – «бонус».

У разі проведення розрахунків за попередньою (авансовою) оплатою з використанням раніше нарахованих бонусів за товар (послугу) такі розрахунки проводяться через РРО з зазначенням у касовому чеку, наприклад, «бонус».

У касовому чеку при поверненні товару (послуги) також вказується, яка саме сума використаного «бонуса».

Роз’яснення Головного управління ДПС у Донецькій області від 02.12.2019 р. «Де відображати бонуси у касовому чеку?»

 

Таким чином, коли сплачують повністю чи частково бонусом, у чеку зазначаються форма оплати «бонус» і відповідна сума за цією формою оплати.

Сума використаних бонусів відображатиметься за накопичувальним рахунком покупця.

 

Щодо зарахування копійок на клієнтський рахунок і відображення копійок у касовому чеку

Усе вищенаведене щодо бонусів стосується і копійок.

З огляду на зміст п. 5 розділу І Положення №13, наведеного нами вище, в чеку РРО можна зазначити суму копійок, яка збільшить клієнтський рахунок. На цю суму буде зменшено суму решти, виданої покупцеві.

 

Щодо бонусної програми

Умови встановленої ТОВ бонусної програми мають бути затверджені керівництвом і оприлюднені для всіх покупців.

 

Бухгалтерський облік

Щодо бонуса

Бонус – це право у майбутньому отримати знижку на товар.

Але в момент надання бонуса, що засвідчується в касовому чеку, на наш погляд, немає підстав для відображення такої майбутньої знижки в бухгалтерському обліку. Адже немає повної впевненості, що покупець скористається бонусом.

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 042 «Непередбачені зобов’язання» накопичують інформацію про наявність непередбаченого зобов’язання, яке може вимагати витрачання ресурсів (але повної впевненості щодо цього зобов’язання немає) в сумі очікуваних збитків.

На наш погляд, суму нарахованого бонуса слід відображати саме на субрахунку 042.

У разі використання бонуса сума на цьому субрахунку зменшується.

Придбання товару за рахунок бонуса чи частково за рахунок бонуса є продажем зі знижкою. Ціною продажу, яка відображається в обліку, є вже знижена ціна: Д-т 301 К-т 702. Це ціна, яка містить у тому числі суму ПДВ. Тобто на суму бонуса нараховувати ПДВ немає підстав.

Але є інша думка, яку читаємо в ІПК ДФСУ від 12.12.2018 р. №5198/6/99-99-15-03-02-15/ІПК:

«…Торговельне підприємство, яке реалізує фізичним особам – учасникам бонусної програми товари/послуги, і в рахунок оплати вартості (частини вартості) яких зараховує бонуси, нараховані такому покупцю при попередніх покупках товарів/послуг, базу оподаткування ПДВ поставлених товарів/послуг визначає виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включається сума коштів, сплачених безпосередньо покупцем, та сума бонусів (перерахована у грошове вираження), зарахованих в оплату вартості (частини вартості) придбаних товарів/послуг, що були нараховані торговельним підприємством при попередньому придбанні таким покупцем товарів/послуг».

На наш погляд, така думка податкової помилкова. Адже згідно з п. 188.1 ПКУ до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Бонус не є ані коштами, ані матеріальними чи нематеріальними активами. Бонус – це майбутня знижка, яка ще не надана. Тож нараховувати ПДВ на суму бонуса (знижки) немає підстав.

Причому в цій самій ІПК зазначено, що «…нарахування балів покупцям – учасникам бонусної програми на картку лояльності при придбанні товарів/послуг не є підставою для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ».

 

Щодо решти покупцеві

Решта, яка залишається у ТОВ, може вважатися передоплатою, яку отримало ТОВ. Але в такому разі доведеться на суму передоплати виписувати податкову накладну. Проте в цей момент невідомо, який товар придбаватиметься в майбутньому. Крім того, невідомо, чи скористається надалі покупець цими копійками.

Якщо виписати податкову накладну на передоплату, то надалі доведеться виписувати розрахунок коригування до цієї податкової накладної.

А суми такої передоплати будуть копійчані.

Тож варіант із передоплатою надто трудомісткий. Застосовувати його, на наш погляд, недоречно. На нашу думку, доречніше суму решти, яка зараховується на бонусний рахунок, включати до складу іншого доходу підприємства: Д-т 301 К-т 718. Паралельно відображати нарахування бонуса на позабалансовому субрахунку 042.

Отже, така сума відображатиметься на позабалансовому субрахунку, так само як і нарахування бонусів. І використовуватиметься так само, як і сума бонусів, зменшенням залишку на субрахунку 042.

Про подібний облік суми решти має зазначатися в умовах бонусної програми та/або в порядку бухгалтерського обліку господарських операцій в межах виконання бонусної програми, який може встановлюватися ТОВ і затверджуватися керівником ТОВ (Положення №13).

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»