• Посилання скопійовано

Механізм виплати сільгосптоваровиробникам компенсації за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі

Лист ДПСУ від 02.02.2012 р. №3213/7/15-3117 «Щодо забезпечення виконання норм Закону України № 4268-VI»

ДПСУ нагадала, що Законом від 22.12.2011 р. № 4268-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників» (чинний з 01.01.2012 р.) внесено зміни до п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ щодо механізму виплати сільгосптоваровиробникам компенсації за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі.

Відповідно до Закону № 4268 позитивна різниця між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначена у податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції, повинна сплачуватися переробними підприємствами до спеціального фонду Держбюджету та на спецрахунок, відкритий ними в органі держказначейства у таких розмірах:

- у 2012 р. - до спеціального фонду Держ бюджету – у розмірі 30%, а на спецрахунок – у розмірі 70%;

- у 2013 р. - до спеціального фонду Держбюджету – у розмірі 40%, а на спеціальний рахунок – у розмірі 60%;

- у 2014 р. - до спеціального фонду Державного бюджету – у розмірі 50%, а на спеціальний рахунок – у розмірі 50%.

Крім того, згідно з Законом №4268 у разі здійснення операцій з вивезення за межі України продукції у митному режимі експорту переробне підприємство відображає їх у податковій декларації з ПДВ і має право на відшкодування з бюджету ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включена до вартості експортованої продукції.

Таке відшкодування здійснюється у загальному порядку.

Переробне підприємство у строки, встановлені п. 203.1 ст. 203 ПКУ, подає до органу ДПС податкову декларацію з ПДВ і податкову декларацію з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції за місцем реєстрації переробного підприємства. У податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції окремо відображаються сума ПДВ, що підлягає перерахуванню на спеціальний рахунок для виплати компенсації, та сума ПДВ, що підлягає перерахуванню до спеціального фонду Держбюджету.

Отже, нарахування ПДВ переробними підприємствами проводиться по трьох напрямках:

- до Держбюджету (по операціях постачання товарів/послуг, відмінних від постачання продукції, виробленої з молока і м’яса в живій вазі, поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками);

- до спеціального фонду Держ бюджету (30% – у 2012 р., 40% – у 2013 р., 50 % – у 2014 р. з за операціями з постачання продукції, виробленої з молока і м’яса в живій вазі, поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками);

- на спеціальний рахунок для виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі (70% – у 2012 р., 60% – у 2013 р., 50 % – у 2014 р. за операціями з постачання продукції, виробленої з молока і м’яса в живій вазі, поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками ).

При цьому переробне підприємство суму ПДВ, перераховану на спеціальний рахунок, повинно використовувати виключно для виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі.

Перерахування суми ПДВ на спеціальний рахунок переробного підприємства для виплати компенсації здійснюється переробним підприємством до 15 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом, до спеціального фонду Держбюджету – у строки, встановлені п. 203.2 ст. 203 ПКУ.

Для підтвердження перерахування сум ПДВ на спецрахунок переробне підприємство разом з податковою декларацією з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції надає реєстр платіжних доручень про фактично зараховані на такий спеціальний рахунок кошти за звітний (податковий) період і виписку територіального органу Держказначейства з такого рахунка.

Стосовно форми декларації з ПДВ (переробного підприємства), в лютому 2012 р. (за звітний період – січень) буде діяти форма, затверджена наказом Мінфіном від 25.11.11 № 1492.

Щодо відкриття додаткових КОР для переробних підприємств, в яких будуть відображатися нараховані суми ПДВ, що підлягають перераховуванню на спеціальний рахунок, та розподілу задекларованих сум по деклараціях переробного підприємства, поданих за формою затвердженою наказом №1492, на дві КОР (спеціальний фонд Держбюджету та спеціальний рахунок), регіональні органи ДПС будуть повідомлені додатково.

Платники зобов’язані самостійно розподілити нараховану суму ПДВ (ряд. 17 декларації з ПДВ (переробного підприємства) за січень 2012 р.) та 30% перерахувати до спеціального фонду Держбюджету, 70% – на спецрахунок, який необхідно для цього попередньо відкрити.

Суми ПДВ, що підлягають перерахуванню переробними підприємствами на спеціальні рахунки для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, заносяться до облікової та звітної інформаційних систем органів ДПС граничним терміном подання декларації до органу ДПС, встановленим п. 203.1 ст. 203 ПКУ.

 

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»