• Посилання скопійовано

Про банкрутство та про ліквідатора вказується й у витягу, й у виписці з ЄДР

Лист Державної реєстраційної служби України від 08.05.2012 р. №851/22-12-7.2 «Щодо відображення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців відомостей про ліквідатора товариства»

На сьогодні життя змусило СГД максимально отримувати відомості про стан господарських справ у контрагентів. Дізнатися, чи здійснює контрагент госпдіяльність, чи перебуває на стадії ліквідації (або взагалі ліквідований), можна шляхом отримання витягу з ЄДР.
Проте виникає запитання: а які саме відомості про юрособу можна побачити у витягу?
Скажімо, підприємство перебуває на стадії банкрутства ? прийнято рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Далі судом призначається ліквідатор (наприклад, особа, яка виконувала повноваження розпорядника майна). Ліквідатор з дня свого призначення виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.
Якщо контрагент такого банкрута вирішить отримати витяг з ЄДР, то він, по суті, мав би побачити у витягу відомості про дату рішення суду щодо визнання банкрутом та дані про ліквідатора.
Відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців» (далі ? Закон про реєстрацію), держреєстратор отримує прийняте судом рішення у день набрання рішенням законної сили.
Стаття 17 Закону про реєстрацію містить, зокрема:
1) дані про перебування юрособи у процесі провадження у справі про банкрутство,  зокрема відомості про розпорядника майна;
2) відомості про перебування юрособи у процесі припинення, зокрема про персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), її голову, дату обрання (призначення) або дату обрання (призначення) ліквідатора;
3) дату прийняття, дату набрання законної сили та номер судового рішення щодо порушення (припинення) провадження у справі про банкрутство, стосовно визнання її банкрутом, щодо скасування державної реєстрації припинення.
Водночас ДРСУ у коментованому листі звертає увагу на те, що Законом про реєстрацію не встановлено процедури вилучення відомостей про керівника юрособи.
Таким чином, отримуючи витяг з ЄДР щодо контрагента, який перебуває на стадії припинення через процедуру банкрутства, СГД може побачити відомості про:
? номер та дату судового рішення щодо визнання юрособи банкрутом;
? ліквідатора (або розпорядника майна) із зазначенням дати його призначення.
Причому, на думку ДРСУ, дані про перебування юридичної особи у процесі банкрутства та про ліквідатора мають міститись як у витягу, так і у виписці з ЄДР.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»