• Посилання скопійовано

Витяг, виписка з ЄДР для нерезидента – без апостиля не обійтись

Для документа що підтверджує резидентський статус, держреєстрацію слід подбати про апостиль

Витяг, виписка з ЄДР для нерезидента – без апостиля не обійтись

Платникам податків добре відомо що для уникнення подвійного оподаткування доходів нерезидента із джерелом їх походження з України, для звільнення від оподаткування (зменшення) доходів отриманих в зарубіжній державі необхідним є підтвердження резидентського статусу  нерезидента . До того ж, підтвердження вимагає не лише податковий статус, а й офіційна держреєстрація госпсуб’єкта у країні перебування — як нерезидента, так і резидента. Для цього переважна більшість контрагентів у сфері ЗЕД прописують в договорах необхідність підтвердження такої офіційної реєстрації (акредитації, легалізації) юросіб. До речі, таке підтвердження може мати різні форми — наприклад, для госпсуб’єкта зареєстрованого у м. Ліон, Франція підтвердженням є виписка з реєстру комерції та товариств, видана Канцелярією Комерційного Суду м. Ліон. 

Для госпсуб’єктів України — на сьогодні це виписка або витяг з ЄДР.

Увага! Для пред’явлення одного з цих документів у країні нерезидента, слід подбати про апостиль. Повноваження на проставлення апостиля на сьогодні належить Державній реєстраційній службі України.

Апостиль може бути проставлений як на Виписці, так і на Витягу з ЄДР.

Від заявника (керівник юрособи чи особисто підприємець, представник за довіреністю) вимагається подання наступних документів:

1. Заява встановленої форми. На сьогодні форма такої заяви про проставлення апостиля на виписці/витягу з ЄДР затверджена Наказом Мін’юсту від 03.07.2013 р. №1328/5. Вона подається Департаменту державної реєстрації юросіб та фізосіб — підприємців (ДРСУ). Адміністративна послуга з проставлення апостилю надається за адресою: м. Київ, вул. М. Раскової, 15.

2. Виписка/витяг з ЄДР. Вочевидь, йдеться про оригінал документа, хоча не сказано якої давності має бути такий документ. Наприклад, чи можна поставити апостиль у грудні 2013 року на виписці\витягу, виданих, скажімо, у липні 2013 р? 

3. Документ, що підтверджує внесення плати за проставлення апостиля, або документ, що підтверджує право на звільнення від плати. Розмір плати за проставлення апостиля на Виписці/витягу з ЄДР складає: 51 грн. – для фізособи; 85 грн. – для юрособи.

Увага! Від унесення плати звільняються інваліди 1-ї і 2-ї груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти-сироти у разі проставлення апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян. 

Отримати Виписку/витяг з проставленим апостилем має заявник або його представник особисто.

Детальніше з інформаційною картою з проставлення апостиля на виписці/витязі з ЄДР можна ознайомитись на офіційному сайті ДРСУ >> . 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»